Снимка: Булфото

Главно мюфтийство осъди остро вандалския погром извършен над "Джумая" джамия в Пловдив днес.
 

Непосредствено преди петъчната молитва екзалтирани граждани са нападнали храма с камъни, димки и коктейли "Молотов". Причинени са материални щети и е възпрепятствано правото на гражданите да изпълнят необезпокоявани своята молитва. Имало е явна заплаха за  живота и здравето на богомолците и служителите в сградата, заявиха от мюфтийството в официална позиция.

Още по темата

Честите нападения над храмове силно тревожи мюсюлманско изповедание. Подобни актове компрометират етно-религиозния мир в страната и капсулират мюсюлманите. Подобни събития напомнят случая "Баня Башъ" от 20 май 2011 г. когато авторитетът на страната пред европейските ни партньори бе накърнен, пише още в съобщението.

Според Главно мюфтийство опитът на част от обществото да ограничи  правата и религиозните свободи на друга част е грубо погазване на конституционните им права.

"Във всяка една правова държава е неприемливо да се оказва натиск чрез лесно манипулиращи се маси от хора върху съдебните органи. Съдът е длъжен да решава делата съгласно закона и вътрешното си убеждение. Недопустимо е лидери на футболни фенове да указват на съда как следва да бъде решен даден казус", недоволстват от мюфтийството.

Според тях, случилото се днес е сериозна заплаха за българската демокрация.

"Българските граждани изповядващи ислямската религия са пълноправна част от българската нация, а Главно мюфтийство е българска институция, която е завела своите искове на база достатъчно законови основания. Имотните претенции са за отнети мюсюлмански храмове и вакъфски имоти. Заведени са 26 дела за 29 имота. Законът за вероизповеданията от 2002 г. дава това право на всички регистрирани вероизповедания в страната", уточнават още от Главно мюфтийство.

По-рано днес се проведе протест в Пловдив, който бе съпътстван със сблъсъци с полицията. Прозорците на "Джумая" джамия бяха счупени, а табела на намираща се в съседтсво сладкарница - подпалена. Полицията е арестувала 20 души, а шестима са били приети в болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase