Волен Сидеров. Архив: Булфото

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска отговор от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев защо полицаите са бездействали при инцидентите по време на днешния протест в Пловдив заради  Куршум джамия.

Протестиращи и жандармерия се сбиха в Пловдив днес, при сблъсъците са ранени шестима души. Протестът започна пред сградата на съда, където се гледаше делото по жалба на Община Карлово срещу решението на Окръжния съд, с което сградата на бившата Куршум джамия се присъжда на Главното мюфтийство. Той продължи почти 5 часа и завърши с импровизиран митинг пред офиса на ДПС на бул. "Цар Борис Трети Обединител".

Още по темата
Сидеров попита и защо прокуратурата не се самосезира по случая.

"Атака" подкрепя гражданския протест, ние сме против строежа на джамии и връщане на джамии в ръцете на мюфтийството, но искаме това да става с легитимни средства, заяви на пресконференция лидерът на партията.

Според него обаче митингът е бил опорочен от фенове на различни футболни агитки, които често са били използвани като "шпиц команди" за различни цели.

Той информира, че на протеста е бил ударен общинският съветник от "Атака" в Стара Загора Михаил Михайлов. На пресконференцията бяха показани кадри от случилото се.

Не приемаме трошене, палене и бой на хора, рязане на гуми, нападение на журналистически екип на телевизия "Алфа", замеряне на полицаи с камъни, заяви Сидеров.

Кой нареди на полицаите да не вземат никакви мерки, попита той. По думите му министър Йовчев дължи обяснение защо неговите служители стоят безучастно и наблюдават варварство, вандализъм и побой над хора. Според Сидеров по този начин целият протест се опорочава.

Обвинявам тези, които са платили за провокацията, че целят не само да принизят протеста, но и протестиращите да бъдат представени като варвари, които застрашават храмове, посочи лидерът на "Атака" и допълни, че това е целта на тази провокация. Според него зад нея стоят кръгове, свързани с ГЕРБ и Бойко Борисов, които са организирали и плащали за вандалщината в центъра на София миналото лято.

От "Атака" заявиха, че имат данни, че на 19 февруари, когато е традиционното им шествие в памет на Васил Левски, тези "шпиц команди" ще бъдат в София, за да предизвикат метеж. Отсега предупреждаваме министъра на вътрешните работи и ако не вземе мерки, този път може би ще трябва да отидем до МВР и да го изнесем от там, коментира Сидеров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase