Ранен при протеста в Пловдив в защита на Куршум джамия. Снимка Булфото

Общ преглед

Протестиращи и жандармерия се сбиха в Пловдив при протеста в защита на бившата Куршум джамия, при сблъсъците са ранени шестима души.

Протестът започна пред сградата на съда, където се гледаше делото по жалба на Община Карлово срещу решението на Окръжния съд, с което сградата на бившата Куршум джамия се присъжда на Главното мюфтийство

Протестът продължи почти 5 часа и завърши с импровизиран митинг пред офиса на ДПС на бул. "Цар Борис Трети Обединител". След скандирания "Долу ДПС" част от множеството започна да хвърля камъни по офиса на движението и намиращия се наблизо павилион от веригата "Лафка" до спирка на градския транспорт.

Тогава полицаи и жандармеристи започнаха да изтласкват хората към булеварда. Част от множеството отговори на натиска, като започна да замеря служителите на реда с камъни, павета и пластмасови бутилки, жандармеристите използваха палките си.

Още по темата
При сблъсъка има и ранени. Две момчета са със счупени глави, след като са удряни с палки от полицаите. Момиче е с кървяща рана, в предната горна част на главата. То заяви, че е било ударено от полицаи. Пострадалото момиче стана причина протестиращите да започнат да хвърлят камъни по служителите на жандармерията.

Полицаите подгониха протестиращите по бул. „Шести септември” срещу централата на ДПС, който все още е блокиран. На място пристигнаха две линейки, в едната бе качена и възрастна жена - продавачка в "Лафка".

Служителите на реда успяха да разделят протестиращите на групи и те постепенно се разпръснаха.

По информация от Центъра по спешна помощ в града шестима души са пострадали при сблъсъците. На пострадалите е направен пълен медицински преглед. Шестимата пациенти са приети в болнично заведение, казаха още от Спешна помощ. Оттам, обаче не пожелаха да уточнят какви точно са били нараняванията им.

Над 5000 души се събраха на протеста, сред тях - много футболни фенове. Поне пет автобуса докараха част от хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар