Общ преглед

Апелативният съд в Пловдив даде ход на делото по жалба на Община Карлово срещу решението на Окръжния съд, с което сградата на бившата Куршум джамия се присъжда на Главното мюфтийство.

До момента пред магистратите са се изказали адвокатите на Община Карлово, а в момента тезата си излагат представителите на Главното мюфтийство.

Още по темата

Малко след 12 и 30 часа пледоариите mриключиха и до 30 дни магистратите ще излязат с решение по спорния казус.

Пред сградата на съда над хиляда души от цялата страна протестират със запалени факли. С емоционални изказвания ораторите припомниха важни откъси от българската история.

Кордон от жандармерията е застанал пред входа на съда, с лице към демонстрантите, които държат плакати с надписи и пеят възрожденски песни.

Протестиращите заявиха, че са готови за крайни действия, за да защитят страната, "ако съдът продължава да слуша мюсюлманите, а не българския народ".

Впоследствие част от тях тръгнаха из улиците на Пловдив и блокираха възловото кръстовище на булевардите "Шести септември" и "Цар Борис Трети Обединител".

Шествието на протестиращите беше предвождано от деца от народно читалище "Христо Ботев" в Калофер, полицията плътно следваще похода им.

Униформените обаче не успяха да овардят прозорците на Джумая джамия, които бяха изпочупени от разгневени протестиращи, които хвърляха павета, камъни и бомбички по сградата.

Повече от 10 минути хората скандираха: "Долу ДПС" и пееха възрожденски песни.

Малко по-късно хората потеглиха към турското консулство, предвождани от свещеник, държащ голям кръст и икона на Исус Христос. Демонстрантите скандират: "Българи, юнаци" и "Свобода или смърт".

Пред консулството има засилено полицейско присъствие, униформените са с каски и щитове.

Броят на участващите в митинга непрекъснато се увеличава. По данни на полицията те са 3000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар