Снимка: Булфото, архив

Малко под една трета от българите смятат, че страната не трябва да приема бежанци от Сирия и трябва да изгони всички, които вече са влезли. Това сочи проучване на „Галъп интернешънал“, проведено през декември.

В миналия месец установихме, че хуманното измерение на въпроса за бежанците се сблъсква със социалната несигурност и страховете от неизвестностите, коментира социологът Димитър Ганев.

Още по темата
Проучването през този месец сочи, че 43% се съгласяват с мнението, че България като държава трябва да помага на бежанците, защото те се спасяват от военен конфликт.

Изследването през миналия месец показа, че 55% от българите смятат, че не е справедливо България да отделя пари за бежанците.

Мненията трябва ли държавата ни да приема бежанците и тогава, както и сега, бяха разделени почти поравно – 39% смятаха, че държавата ни не трябва да приема бежанци от Сирия и трябва да изгони всички, които вече са влезли в страната, а 41% бяха категорични, че трябва да помогнем на сирийските бежанци, защото те се спасяват от военен конфликт.

60% от българите обаче са на мнение, че по-голяма част от чужденците, влизащи в България не са бежанци, а са нелегални имигранти, които не са от Сирия.

Това не са непременно ксенофобски настроения, а обществена инерция и страх от непознатото и неизвестното, коментира тогава Първан Симеонов от “Галъп”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase