Снимка БГНЕС, архив

Най-ниската от основните пенсии, изплащани от държавното обществено осигуряване - социалната пенсия за старост, ще премине границата от 300 лв. от 1 юли. Министерският съвет предлага тя да се увеличи от 276,64 на 307,07 лв., а проектът е публикуван за обществено обсъждане.

В решението няма нищо извънредно - размерът на този вид пенсия се определя от Министерския съвет, а увеличението е 11%, с колкото ще бъдат увеличени и другите пенсии по швейцарското правило, пише "Сега".

Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Още по темата

Очаква се минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се увеличи от 523,04 лв. на 580,57 лв. от 1 юли.

Към 1 май 2024 г. 61 900 души получават пенсии, които не са свързани с трудова дейност. Двата вида добавки, които се определят от социалната пенсия - за чужда помощ и за ветераните от войните, се получават от 75 300 лица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase