Снимка: Bulgaria ON AIR

Както е известно - последното желание на цар Фердинанд е било да бъде погребан на българска земя. Това, поради политически причини, не се осъществява. С военен самолет от германския град Кобург до столицата, тленните остнанки на владетеля ще бъдат пренесени и положени в двореца “Врана”.

“Това е въпрос на себеуважение и традиция. Фердинанд беше най-атакуваният монарх. Неговото управление съвпадаше с периода на Българската комунистическа партия, която провидя в него свой архивраг - от една страна пропаганда срещу монархическия статут, от друга страна пропаганда срещу личностите, които и до днес са много популярни в България”, коментира историкът доц. Тодор Чобанов.

В предаването “България сутрин” историкът допълни, че е редно българските владетели да почиват на българска земя. Това е себеуважението на един народ. “Това са години на възход, въпреки че загубихме войните", коментира Чобанов.

Доц. Чобанов уточни, че церемонията ще бъде отворена за всички граждани. Припомни, че Фердинанд е един от най-дълго управлявалите владетели. По негово управлнение сътраната ни е била в сложна външно-политическа обстановка.

“Александър III е един много агресивен авторитарен владетел, за разлика от баща си Александър II, България е в изолация. Благодарение на Фердинанд България успява да си възвърне международния авторитет, да извоюва независимост 1908 г. Тези години са най-успешните години на Третото българско царство. Войните са загубени, но който и да управляваше като министър-председател, резултатът щеше да е подобен", каза още доц. Чобанов пред Bulgaria ON AIR.

Чобанов допълни, че фигурата на Фердинанд в била демонизирана през през втората половина на ХХ век от комунистическия режим. Въпреки че е бил владетел, Фердинанд не е бил безгрешен, имал е своите пороци, трагедии и триумфи.

"Така е с всички исторически личности, особено с тези, които са управлявали по-дълго. Нека да бъдем към себе си отговорни и към нашата държава, да уважаваме собствените си традиции и личностите, които са работили за България като държавни глави", призова историкът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase