Бежанци. Архив: Булфото

Десет фамилни къщи за бежанци ще бъдат построени в бежанския център в новозагорското село Баня, съобщи на пресконференция областният управител на Сливен Корнелий Желязков.

"Строителството на къщите ще бъде започнато през следващите месеци и се очаква до средата на следващата година те да бъдат завършени и готови за обитаване. Финансирането за строителството на семейните къщи е осигурено от Агенцията за бежанците. Този проект е разработен още преди бежанската вълна от последните месеци”, уточни областният управител.

Към момента обстановката в село Баня остава без промяна. Пикът на бежанската вълна вече е преминал. Броят на хората, които преминават границите на страната, е значително по-малък.

През последните дни не са задържани бежанци на българската граница. В центъра са настанени и двама експерти, които помагат за по-бързата обработка на документите и по този начин е ускорен процесът за издаване на статут на бежанец на хората, които се намират там.

В момента капацитетът на центъра е 75 души, но в момента там са настанени почти два пъти повече хора. Бежанците, които се намират в момента там, са около 130 – 140 души, като предимно те са майки с деца и семейства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase