Снимка БГНЕС, архив

Заявленията за регистрация на нови хранителни добавки са по 1000 на месец. Хората злоупотребяват с тях, като ги използват за лечение на дискомфорт, трябва широка информационна кампания за използването им. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема: „Хранителни добавки – изисквания за регистрация, търговия и контрол“, предаде БГНЕС.

“Пазарът е залят от хранителни добавки, но не всички са регламентирани”. Това заяви д-р Галя Викьова, заместник изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Тя подчерта, че хранителните добавки са тежък сектор при тях. “Хранителните добавки по никакъв начин не трябва да носят на своя етикет надписа, че имат лечебен ефект”, припомни Викьова.

Виктория Дойчева, експерт в БАБХ, също поясни, че хранителните добавки не могат да имат лечебен ефект, а само допринасят за хранителния баланс. “Има много изисквания за етикирането, то трябва да е на български език, пакетиране и срок на годност, но новото е, че трябва да се упомене какъв % от регламента са витамините и минералите в добавката”, заяви Дойчева.

Тя разказа, че най-честите злоупотреби са лечение на симптомите на кашлица, облекчаване на дискомфорта, болка в ставите, както и използване на известни личности за реклама на хранителните добавки.

Д-р Камен Николов, също от БАБХ, коментира, че към днешна дата са подадени 5000 заявления за регистрация на хранителни добавки. “Около 1000 на месец са новите заявления за регистрация на хранителни добавки. Някои от тях се одобряват, други се отказват”, подчерта Николов.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase