Брифинг на министър Цветлин Йовчев след срещата с чешкия му колега. Симка БТА
fallback

В  Дома за бежанци в Любимец е нямало хора със счупени глави и ръце, а на камерите се вижда какъв е бил поводът. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев по повод проверката в дома.

Той обясни, че проверката все още не е приключила. "Имаме първоначално данни, които стават ясни, и са безспорни - изнесеното в медиите не отговаря на истината", допълни Йовчев.

Според него и поводът за инцидента „не е такъв, какъвто е изнесен в медиите”.

Инцидентът в дома в Любимец започна на 30 ноември след спречкване между бежанците, което прерасна в бунт. Извиканите полицейски сили се опитали да преговарят, но последвала яростна съпротива и нападение, което наложило полицията да използва палки и сила. Двама полицаи и няколко чужди граждани са пострадали при потушаването на бунта преди десетина дни, за което сигнализира и посланикът на Алжир у нас, който показа и фотоси.

Oще по темата
Според Йовчев "всички ние и чуждестранните представители у нас трябва да внимават в изказванията си, защото всяко изказване, може да доведе до ескалация".

Относно нелегалните имигранти на границата ни, министърът заяви, че потокът е „оптимистичен“. 

Днес министър Йовчев е обсъдил бежанския проблем на среща с вицепремиера и министъра на вътрешните работи на Чехия Мартин Пеци.

„От началото на месеца, имаме 100 души, преминали нелегално границата. Ако вървим с тези темпове, ще достигнем до това, което сме си поставили за цел”, каза Йовчев и добави, че нещата в Държавната агенция за бежанците също са оптимистични.

Йовчев каза още, че страната ни получава от Чехия финансова помощ от около 920 000 евро и допълнителна материална хуманитарна помощ за бежанците у нас.

„Благодаря на чешкото правителство за помощта. Те ни осигуриха финансова и допълнителна материална помощ за справянето с проблемите с бежанците от Сирия у нас. Това е едно естествено продължение на отношенията между двете страни”, каза Йовчев.

Той обясни, че на срещата са обсъдени възможностите за решаване на проблемите в Европейския съюз, породени от силния наплив на бежанци.

„Считаме, че едни общи политики и общ подход, биха могли да помогнат в тази посока. Считаме, че хора, които търсят подслон, трябва да са най-близо до техните страни”, каза Йовчев.

Чешкият министър Пецин на свой ред каза, че България не по своя свое желание се е озовала в такава позиция.
„Ние сме респектирани от начина, по който страната се справя с това положение, и искаме да изразим подкрепата си към нея. Съзнаваме, че нашият дар от около 920 000 евро не са достатъчни, но е символичен дар, с който да изразим своята солидарност. Освен финансовата помощ, докарахме и малко хуманитарна и помощ за екипите, които се справят с проблема с бежанците”, допълни Пецин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 10 години

Надявам се тези 920000 евро да бъдат използвани за самолетни билети и полети за извозване на нелегалните ***

38

Анонимен

преди 10 години

Йовчев всяка твоя дума е неистина и опорна точка от моника станишева и делянчо пеевски. Ти си срам за системата!!!

37

Гост

преди 10 години

До 665 Не си много прав. Не съди защото и ти не си бил там. Може и те да са провокирали. Полицаите бият и 14годишните от протестите от преди 8-10год Знаем как 3ма полицаи биеха паднало на земята момиче. Не ги защитавайте и онези много защото тяхната вяра е равна на нашата смъ..

fallback