Центърът в Любимец е от затворен тип и там са настанени лица, които предстои да бъдат експулсирани. Снимка: архив, Булфото

Няма случаи на полицейско насилие в Центъра за бежанци в Любимец, категоричен бе зам.-директорът на Дирекция "Миграция" към МВР комисар Йотко Андреев.

По думите му става въпрос за грубо нарушаване на вътрешния правилник на центъра, а повод за сблъсъка е, че имигрантите са искали незабавно да излязат от дома.

Още по темата
Както Dnes.bg вече писа, инцидентът започнал на 30 ноември след спречкване между бежанците, което прераснало в бунт. Извиканите полицейски сили се опитали да преговарят, но последвала яростна съпротива и нападение, което наложило полицията да използва палки и сила.

Двама полицаи и няколко чужди граждани са пострадали при потушаването на бунта преди десетина дни, за което сигнализира и посланикът на Алжир у нас, който показа и фотоси.

"Няма как да се прикрие нещо такова. Виждат се нараняванията на снимките, но не всички те са причинени от служители на МВР", настоя Андреев пред Нова тв.

По думите му пререканията идват от група хора, които се определят за алжирски граждани.

"Подчертавам "определят", защото ние нямаме документи, с които да го докажем. Ние дори още не знаем какви са те", категоричен бе той.

Полицейският шеф допълни, че по случая тече проверка, която трябва да установи какви са били действията на служителите на МВР, както и на настанените в лагера имигранти.

Пред Нова тв имигранти обявиха, че често в центъра има напрежение между представителите на различните националности и служителите на реда. Обикновено това се дължало на липсата на добра комуникация и на не до там доброто отношение на охранителите към чужденците.

"Докато ние бяхме в дома, не се е стигало до конфликти, но напрежение има. Причината, е че другата група – алжирците, смята, че има някаква дискриминация в отношението към тях и към сирийците. И те търсят реванш – защо към тях отношението не е добро и оттам идва напрежението", разказа сириецът Мохамед Хомси, който допреди месец е бил със съпругата си в центъра в Любимец.

Той обаче отрича да е ставал свидетел на полицейско насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase