Снимка: БГНЕС

От 1 юли общественият транспорт в Русе е с нови по-ниски цени на абонаментните карти и удължено работно време. Пенсионерите ще пътуват безплатно по всички автобусни и тролейбусни линии на градския транспорт.

Намалени цени на картите за градския транспорт ще посрещат русенци от първи юли. Тогава общината става единствен превозвач и поема обслужването на всички линии от транспортната мрежа. Също от първи юли ще бъде въведена експериментално безплатна карта за пенсионерите, което ще стане с допълнителна инвестиция от общината. Линиите вече ще се обслужват от 5 до 24 часа.

За да може общината да поеме изцяло разписанията от градската транспортна мрежа от първи юли, постепенно беше увеличен броят на превозните средства, като в момента автопаркът на общинското дружество разполага с около 90 тролейбуса, електробуса и автобуса.

От следващия месец се правят и някои важни промени за улеснение на гражданите като ритмичност на превоза, който ще покрива 90% от разписанията. Общината ще има и нова ценова политика в полза на пътуващите с градския транспорт.

Новите тарифи предлагат разнообразни възможности за граждани и за различни групи пътници, включително учащи, студенти, докторанти и лица с увреждания. За учащите, както и за студентите и докторантите редовно обучение, месечната карта за една линия вече ще струва 15 лв., а за цялата градска мрежа цената е намалена от 40 на 18 лв.

Съществена промяна има и с въвеждането на превозен документ за цялата градска мрежа за пенсионерите, като на този етап той ще е безплатен. За целта ще се изисква единствено издаване на абонаментна карта на лицата от тази възрастова група срещу представяне на необходимия документ. Лицата с увреждания с намалена работоспособност до 70,99% могат да закупят месечна карта за една линия на цена от 16 лв. За гражданите с намалена работоспособност над 71,00% месечната карта за една линия ще струва 15 лв., а за цялата градска мрежа - 18 лв.

При цените на стандартните абонаментни карти за всички останали пътници също има промени, които са въведени за удобство на пътуващите. Месечната карта за една линия ще е 60 лв., а тази за цялата градска мрежа от 135 лв. става 72 лв. Тримесечната карта за цялата градска мрежа от 295 лв. вече ще струва 144 лв. Важно уточнение относно абонаментните карти за една линия е, че те ще важат само за линията, за която са издадени. Децата до 14 години продължават да пътуват безплатно по всички градски автобусни и тролейбусни линии с карта, която се издава от билетния център на Община Русе, съобщава БГНЕС.

От 1 юли градският транспорт в Русе ще работи с удължено работно време, като в делнични дни превозните средства ще се движат в интервала от 05:00 до 24:00 часа, а в празнични - от 06:00 до 23:00 часа. Направена е и актуализация на разписанията с цел по-качествено обслужване на жителите на града.

Заради повишената нужда от персонал постоянно се набират кадри и се повишава тяхната квалификация. От общинското дружество се надяват през следващите години постепенно да успеят да подновят изцяло автопарка със закупуването на още 25 тролейбуса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase