Снимка: архив, Булфото

Лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев продължи да настоява, че служители от службите за сигурност са предупреждавали покойния митрополит Кирил, че животът му е в опасност.

Варненският владика бе открит мъртъв в началото на юли в местността Траката край морската ни столица. Заключенията на патоанатомите бе, че митрополитът се е удавил в морето.

Още по темата
"Негови познати от службите го предупредили, че е в опасност. Посъветвали го дори да си вземе охрана", заяви днес синдикалният лидер пред Нова тв и каза, че опасенията си митрополитът споделил с него на една вечера в столичен ресторант, която продължила над три часа и на която те обсъждали църковни въпроси.

"Тогава той каза, че отношенията му с Николай са много обтегнати, но това не значи, че митропълитът нещо прави, но спомена, че му е крещял как ще го острани, че ще го затрие и т.н.", уточни Тренчев.

По думите му тогава митрополит Кирил отдал виковете и заплахите на пловдивския си колега по-скоро на емоциите.

"В битовите свади се използват заплахи", коментира Тренчев и призова тези хора, които са знаели предварително нещо и са предупредили митрополит Кирил, сега да имат смелостта и да го кажат и пред прокуратурата.

Константин Тренчев изказа на глас и съмненията си, че се прави опит за покушение върху дядо Галактион.

"Според мен го тровят. Предложих му да го доведем в София, да се направят изследвания, защото една бронхопневмония не може да се точи толкова дълго", категоричен бе синдикалният лидер. 

Само преди ден Пловдивският митрополит Николай настоя прокуратурата да разследва информациите за извършено покушение върху живота на Старозагорския митрополит Галактион.

"В качеството ми на митрополит на Българската Православна Църква съм искрено загрижен за моя събрат дядо Галактион и настоявам тези информации да бъдат проверени. Дядо Галактион е, слава Богу, жив и може да бъде проверено дали срещу неговия живот действително се извършва покушение, което евентуално да бъде предотвратено", пише в сигнала до главния прокурор Сотир Цацаров, който е публикуван на сайта на Пловдивската митрополия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase