Митрополит Николай. Снимка: архив, БулФото

Пловдивският митрополит Николай иска прокуратурата да разследва публикуваната в медиите информация за извършено покушение върху живота на Старозагорския митрополит Галактион.

В сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров, който е публикуван на сайта на Пловдивската митрополия, дядо Николай се позовава на казаното пред медиите от лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев и от богослова Христо Латинов.

Още по темата

"Същото беше споделено от Негово Високопросвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който заяви в заседание на Светия Синод в присъствието на Българския патриарх Неофит и всички епархийски митрополити, че отдавна и до него е дошла информация за опит да бъде отровен митрополит Галактион", посочва дядо Николай.

„В качеството ми на митрополит на Българската Православна Църква съм искрено загрижен за моя събрат дядо Галактион и настоявам тези информации да бъдат проверени. Дядо Галактион е, слава Богу, жив и може да бъде проверено дали срещу неговия живот действително се извършва покушение, което евентуално да бъде предотвратено”, пише в сигнала на Пловдивския митрополит до прокуратурата.

„Моля да разпоредите образуване на разследване, което да провери изнесените информации, както и да разпоредите други подходящи мерки, ако се установи действително, че се извършва такова престъпление”, пише още дядо Николай в сигнала.

Варненският митрополит Кирил, който почина на 9 юли, е разполагал с „оперативна информация” от свои приятели на ръководни постове в специалните служби, че срещу него е подготвяно покушение, каза Христо Латинов днес пред bTV. Латинов разкри още, че Старозагорският митрополит Галактион е бил тровен.

Ден по-рано Тренчев обяви, че дядо Кирил бил заплашван от митрополит Николай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase