Продавани са само неизползваеми съоръжения. Снимка: архив Булфото

Продаваме за скрап само бракувани тръбопроводи и помпени инсталации, заявиха на извънредна пресконференция от ръководството на "Напоителни системи".

Днес от БСП поискаха оставката на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, защото ликвидира дружеството.

Още по темата

Депутати от левицата обявиха, че помпени станции се режат и продават за скрап и това ще нанесе фатални поражения върху българското земеделие.

След изявленията, Найденов разпореди ръководството на "Напоителни системи" да насрочи пресконференция и да обясни случващото се.

"Ние няма да режем клона, на който седим", обясни на пресконференцията шефът на дружеството Стайко Ганчев.

По думите му "Напоителни системи" разполага с огромна база, изградена преди 40 години, за напояване на 7,5 млн. дка площи.

Реално поливните площи в страната обаче били от 350 000 до 400 000 дка годишно. Голяма част от тези съоръжения били амортизирани и не се използвали.

Ганчев обясни още, че голяма част от активите на дружеството са били ограбени, а други се водят само на хартия.

"Никъде не демонтираме работещи тръбопроводи, а само там, където няма заявки за напояване", допълни той.

Една от мерките, за да бъде изправено на крака дружеството, е била да се разпродадат за скрап неизползваемите съоръжения. Те се продавали на Софийската стокова борса (ССБ).

На тази основа на ССБ са пуснати количества от около 1500 тона за всеки район. Свежите пари пък били използвани за оздравяване на дружеството.

Около 1 800 000 лева са задълженията към НАП, които са погасени, и около 1,5 млн. лева към "Лукойл" и други доставчици, които вече са пуснати на разсрочено плащане, обясни Ганчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase