Снимка: Bulgaria ON AIR

“България сутирн” среща зрителите с талантливи ученици, които представят страната ни на олимпиади и международни форуми по химия, физика, информатика, природни науки и други.

Баян Гечев е златен медалист от Международната олимпиада по астрофизика, а Здравко Иванов е най-успешният състезател по лингвистика в България, като дори името му е "Залата на славата”.

Пред Bulgaria ON AIR Баян разказва, че подготовката тече постоянно. "Непосредствено преди състезанието е хубаво 2-3 седмици човек да се готви интензивно. В състезанието се изисква време", каза още младият учен.

Здравко Иванов сподели, че се е явявал 5 пъти на Международната Олимпиада по лингвистика, като 3 пъти си е тръгвал със златото. "По този начин с времето постиженията се натрупаха. Не е необходима специална предварителна подготовка, задачите са направени така, че да могат да се решат с логическа мисъл, но ако човек има предварителна подготовка, някои неща се правят по-бързо и резултатът е по-добър", сподели още състезателят, като самият той вече преподава на ученици.

А за "Залата на славата" се гледат постигнатите резултати, но тя е статистика на изкараните медали.

"Матурите минаха добре, в тази по БЕЛ имаше въпроси за мислене. Но ще продължавам да се занимавам с астрофизика и най-вероятно ще е в чужбина", призна Баян Гечев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase