Корнелия Нинова Снимка: БТА

БСП иска оставката на земеделския министър Мирослав Найденов заради „Напоителни системи”. Причината според левицата е издадено разпореждане да се нарежат на скрап помпени станции на „Напоителни системи”.
Според червените като последица от това разпореждане в цялата страна трябва да се бракуват и нарежат 15 хиляди тона тръби. 

„Мирослав Найденов твърди, че това са съоръжения, които са ненужни, ние твърдим, че лъже”, обясни Корнелия Нинова. Червената депутатка обясни, че в нейния избирателен район в Благоевград две помпени станции в Логодаж, които работят и напояват 40 декара земеделски земи, ще бъдат ликвидирани.

„Министерство на земеделието ликвидира „Напоителни системи” и слага кръст на българското земеделие”, обобщи тя.

Колежката й Мая Манолова обясни, че за неспазване на разпореждането ще се дължат неустойки. „За всеки тон непродаден скрап „Напоителни системи” ще дължи 200 лв. неустойка”, допълни тя.

„Всеки, който смее да се противопостави, бива уволнен. Такъв е примерът със Санде Костадинов, директор на „Напоителни системи", клон Струма-Места”. За това, че е отказал да предаде 1500 тона скрап, на негово място беше назначена поредната "калинка”, обясни Манолова. И тя се съгласи с тезата на колежката си, че щетите за рязването на тръбите ще бъдат фатални за българското земеделие.

Друг пример с рязането на тръби даде и червеният депутат Пенко Атанасов. „В Бургаска област има тръбопровод, изграден за напояване на значителна част на землището на Айтоска община. Вече са изкопани 7 км. Тръбопроводът е в отлично състояние. Стигнали са до Каменовска община, кметът е от БСП и не е разрешил това да продължи, защото влизат в чужди имоти”, обясни Атанасов. Той призова кметовете на всички общини, където такива групи разравят тръбопроводи, да се опълчат, „защото явно нямаме държава”.

Най-краен в позицията си беше бившият заместник-министър в регионалното министерство Димчо Михалевски. „Господин Борисов, докога ще мълчите и ще търпите господин Найденов да разграбва активите на Българи, труда на много хора?”, попита премиера  Михалевски.

И завърши с друг пример, свързан с Радко Петров Ганчев от с. Калипетрово, Силистренско. „Неговата фирма „Медведев” наряза най-голямата помпена станция. Тази станция вече не съществува благодарение на министър Найденов и неговите протежета”, посочи Михалевски. 

Той имал информация, че 20 км. от водопровода Силистра-Добрич, към днешна дата също са нарязани. Това по думите му станало без знанието на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Червените призоваха главният прокурор да се самосезира за споменатите случаи. По думите на Пенко Атанасов бившият директор на „Напоителни системи” Георги Харизанов незнайно под каква форма продължава да работи за тази система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase