Снимка: Булфото
fallback

Качеството на млечните продукти отговаря на стандарта БДС. Отклоненията били незначителни и изключително малко.

Това показват резултатите от независимо изследване на кисело мляко и млечни продукти, направено по поръчка на Асоциация „Активни потребители”.

Изпитани са бяло саламурено сирене и българско кисело мляко.

Изследвани са 19 марки бяло саламурено сирене. Използвани са независими лаборатории, като са проверявани съдържанието на сол, киселинност, степен на зрялост.

Изследването показва, че за последните три години общото качество на сирената се подобрява, но и средната им цена е нараснала.

Проверявани са и 16 марки българско кисело мляко, от тях 6 са произведени съгласно БДС.

Преди години в българското кисело мляко е липсвала бактерията лактобацилус булгарикус. Днес обаче всички съдържат прочутата българска бактерия, показват резултатите от изследването.

„Върнахме онзи вкус, който имат традиционните български продукти“, зарадва се министър Мирослав Найденов.

Oще по темата
15 юли 2010 14:50
74

„Качествените продукти струват по-скъпо, но за нас е важно, че тази цена отговаря на качеството. С моя екип се радваме, че политиката, която видим тези две години, дава резултат”, добави още той.

Найденов припомни, че преди да започне кампанията по въвеждане на стандартите, почти не е имало продукт, който дори да се е доближавал до това качество.

Изпълнителният директор на БАБХ Йордан Войнов посочи, че производителите, които не са заявили и не работят по БДС, също припокриват стандарта, което е много обнадеждаващо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

109

мария

преди 11 години

интересува ме има ли на опаковката на сирене тертер изобразен българския трикольор ?

108

Веско

преди 12 години

Всеки може да разбере колко е ниско качеството на сиренето и че е пълно с мас, след като си направи една ексурзия до Турция, и пробва тамошното бяло сирене. Аз не знаех изобщо, че турците правят бяло саламурено сирене, а сега знам, че то е класи над нашето. Много, много жалко...Цяла една държава, неспособна да направи един продукт, който хората правят успешно вече 10000 години...

107

Клиента

преди 12 години

Повечето пишат леко наизуст тук. Купувам си сирене, кашкавал и краве масло от мандра, разбира се на малко по-други цени от магазина. С очите си виждам как пристигат цистерни с мляко, а не съндъци с прахове. По номерата си личи - полски райони. Естествено, че от жълтите павета няма да видите кравите. Мандрата прави истинско сирене, както и "млечен продукт" с палмово масло. За всеки влак си има пътници. Кашкавал има като медуза, както и такъв, който става на конци. Маслото е приказка - дъх и вкус.

fallback