От днес влиза в сила Българският държавен стандарт за киселото мляко, съобщиха от Българския институт за стандартизация (БИС).

Стандартизацията е в действие, но не е задължителна, защото всеки производител, който желае да произвежда по този стандарт, може да си го купи с бюлетина, отпечатан от БИС.

Стандартът е по старите кодове и наименованието се запазва – БДС – 12 2010.

На етикета на млякото, произведено по този стандарт, трябва да пише: "Българско кисело мляко".

То трябва да се съхранява при температура от 2 до 6 градуса по Целзий и има срок на трайност до 20 дни от датата на производството.

Категорично изискване е това мляко да се приготвя само от сурово краве, овче, биволско, козе или смесено мляко.

Закваските трябва да са от щамове „лактобацилус булгарикус“ и „стрептококус термофилус“, изолирани в България и неподлагани на генетична модификация по БДС.

Още по темата

Засега контрола по спазване на БДС в киселото мляко ще осъществяват лабораториите на ДВСК. Това ще бъде така до изграждането на Националната агенция за контрол на храните.

Инициативата за връщането на този стандарт бе на браншовите организации. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase