Снимка: Bulgaria ON AIR

В хода на изборната кампания 26 души са задържани при акция на МВР в столичния квартал "Христо Ботев", като една част от арестуваните са заради купуване на гласове.

"Има криминален контингент, който с изборите вижда възможност да вземе един кеш. Организират списъци и отиват при този, който предлага най-много. За МВР е най-лесно да се фокусира там - върху този контингент, защото нагоре вече е опасно. При купувачите е опасно", каза бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в "България сутрин".

Гунев допълни, че се работи по сигнали, които са свързани с политически централи, които имат "апетит да закупят гласовете", а това е политически рисково. В акциите се вижда профилактиране на контингента, коментира Калин Славов от "Прозрачност без граници".

"Влиза се, демонстрира се сила. МВР е една брънка от веригата на наказателното преследване, затихва резултатът по веригата. Препоръчваме командироването на служители от други дирекции в рамките на изборния и предизборния процес. Прокуратурата също трябва да помисли", обясни Славов пред Bulgaria ON AIR.

Гунев допълни, че има около хиляди рискови секции. В последните години се търгуват около 200 хиляди гласа, но се вижда намляване. Дали обазе МВР си е вършило добре работата, ще стане ясно след изборите.

Политическите промени в МВР, смяната на политическите ръководства, са част от причините за намаляването им, отчете бившият зам.-министър на вътрешните работи.

Според Славов купуването на гласове е най-ниското стъпало на изборната манипулация. "Създаването на стабилни клиентелистки кръгове е начин за успех на българските политически партии. Манипулациите, които правят в СИК, са доста по-страшни", смята Славов.
 
Много фактори влияят на предлаганата цена за глас, посочиха гостите, като уточниха, че "по-трудно се хващат тези със субсидиите".

"Имам подозрения, че някои партии могат да имат финансиране от чужбина, но не е доказано. Те имат друг инструментариум, по-мощен. Това става чрез натрупване, първо на местните избори, където се закупуват някакви общински съветници, те след това ти гарантират услуги на местно ниво. Следващо ниво на финансиране - на политически партии. Много от тези хора ги е страх да се обявят официално, че ще финансират политическа партия", заяви Гунев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase