Единният национален стандарт за българско бяло саламурено сирене влезе в сила от днес, 20 август 2010 г., след обявяването му в Официалния бюлетин на Българския институт за стандартизация, става ясно от официалната страница на института.

Стандартът отменя досега действалите три стандарта: БДС 15-88 за овче бяло саламурено сирене, БДС 2651-88 за краве бяло саламурено сирене и БДС 3370-88 за бяло саламурено сирене смес.

Стандартът се отнася за българско бяло саламурено сирене, произведено от краве, овче, биволско, козе или смесено мляко с добавка на селекционирана закваска от подбрани щамове млечнокисели микроорганизми, изолирани в България, чрез подсирване с мая за сирене, получило необходимата обработка, претърпяло процес на зреене и предназначено за консумация.

Основните принципни положения, залегнали в него, както по отношение на състава, качествените показатели и характеристики, така и на технологията, отразяват най-добрите практики на сиренарското производство.

За разлика от предишните стандарти, в единния национален стандарт БДС 15:2010 са включени и два нови асортимента, които се налагат на нашия пазар и се приемат отлично в чужбина – биволско бяло саламурено сирене и козе бяло саламурено сирене.

Стандартът е разработен от експертна работна група и е приет с консенсус от заинтересованите страни след широко обществено обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase