Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Децата трябва да се научат да разпознават своите емоции. Това е ключът към намаляване на агресията сред тинейджърите, заяви психологът Катя Кръстанова, координатор на проекта на фондация „Асоциация Анимус“ за консултиране на проблеми деца и юноши.

Тя представи резултатите от приключващия в края на месеца проект, като посочи, че голям брой от случаите, консултирани в рамките на проекта са насочвани от отделите за закрила на детето.

„Става дума за деца с опит за самоубийство, деструктивно поведение или агресивно поведение по отношение на родители и съученици“, обясни Кръстанова.

Сред проблемите на по-малките деца са страх от ходене на училище, проблеми с концентрацията или деца с хиперактивно поведение.

Основен проблем сред родителите пък е неспособността да разберат какво се случва с децата им.

Резултатите след консултациите при децата са снижаване на напрежението и намаляване на агресивното поведение.

Родителите от своя страна осъзнават, че не са единствените с подобни проблеми и започват да разбират какво се случва с детето им.

Oще по темата

Целта на проекта „Комплексна програма от грижи за деца и юноши в риск” е да се подпомогнат с консултации и терапия децата и юношите с агресивно и деструктивно поведение, за да преодолеят проблемите си.

Проектът е финансиран от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и с подкрепата на Столична община.

В рамките на проекта в Центъра за възстановяване, консултиране и психотерапия са работили 9 подпрограми за помощ и ориентиране към конкретната проблематика при децата и юношите.

350 деца и семейства са получили помощ и подкрепа от специалистите на фондацията, 115 души пък са били консултирани по имейл.

Общо 88 педагогически съветници от столичните училища са преминали обучение за разпознаване на насилието при децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

ТВ

преди 13 години

Тц, не може да се каже. Учителите по професия трябва да обучават децата, не да ги възпитават. Там въпросът е точно с брашното и триците.

19

Да

преди 13 години

Ама по същия начин може да се каже, че скапаните учители все с родителите се оправдават, разбираш ли? Съгласна съм, че ролята на семейството е огромна, но този процес не е едностранен, нали? Разберете, че докато топката се прехвърля, децата няма да се оправят, а ще става все по-зле! Да, вярно е че сме царе на оправданията, когато не искаме/не можем да си свършим работата, и затова не е лошо преди да я почнем да намерим причини да я свършим добре. После оправдания много, но всички сме губещи...

18

Оф, айде бегай

преди 13 години

А кой/коя по дяволите си ти, та да определяш кои деца са болни, че и на правенето си присъствал/а?! Никой не те кара да се намесваш, още повече, щом не умееш дори да пишеш на кирилица! А ако "нямаш нерви", има лечебни заведения, в които ще ти решат проблема, или поне ще опитат, понеже ако си от вечно мрънкащите, недоволни от всичко и вечно недооценени учители, нещата са почти безвъзвратно загубени за теб.

fallback