Деца правят опити да се самоубият, като водещата причина е страх от родителите от наказание или провал. Това е установено след реализацията на варненския проект „Кризисна интервенция и превенция на агресивното поведение сред малолетни и непълнолетни извършили опит за самоубийство“.

Резултатите от вече приключващият в края на октомври проект бяха представени днес от председателя на фондация „Толерантност”, психологът Огнян Узунов. Проектът се финансира чрез общинската дирекция по младежки дейности и спорт, а идеята и реализацията е на фондация “Толерантност“.

Първоначално основната цел на проекта е била превенция и подкрепа на децата, направили опит да сложат край на живота си. След това обаче специалистите от фондацията са решили да помагат и на родители на малолетни или непълнолетни деца и двойки без брак, опитали да се самоубият. Проектът се осъществява в клиниката по токсикология във Военноморска болница във Варна.

От 1 юни досега 51 души направили опит за самоубийство са приети в отделението по токсикология към Военноморска болница. Сред тях 16 са деца и 23 родители на малолетни и непълнолетни. Останалите са семейни двойки, които няма деца или младежи до 20 години. Опитите за край на живота се пазят в тайна в семейството.

Това са обикновено по емоционални, раними и чувствителни хора, които трудно се адаптират към различните ситуации. Работата на специалистите от фондацията – експерт по психология и психиатрия, лекар-токсиколог, социален работник, доброволци и психиатър в сферата на противообществените прояви, е консултиране на лицата, направили опит за самоубийство и помагане да превъзмогнат депресията и болката си, заяви Огнян Узунов.

Той допълни, че в по тежките случаи, каквито са наблюдавани при две от деца е проведена и извънболнична психотерапевтична дейност. Узунов обясни основните мотиви водещи тийнейджърите към самоубийства.

На първо място той постави страхът на децата от наказанията и провал пред родителите. След това се нареждат социалното поражение чрез обиди и присмехи, както и отмъщение на родителите. Психиатърът и консултант по проекта д-р Яни Стефанов обясни, че опитът за самоубийство в детското-юношеската възраст е проблем във всички държави.

Пикът на самоубийствата е от 15 до 35 години, когато човек се развива и съзрява. Едва при 20% от случаите в токсикологията се наблюдават психична болест, при останалите 80 % се касае за проблеми е семейството, както и финансови затруднения, че няма да се справят с реалния живот. Водещи са депресивните мисли, които остават скрити за близките.

Д-р Стефанов обясни, че самоубийствената мисъл се заражда в рамките на около два часа. Затова е нужно и създаването на горещи телефони и кризисни центрове, които са идеи на фондацията, но засега остават неосъществени заради липсата на пари.

Според психологът в световен мащаб е установено, че 50 % от хората планиращи собствената си смърт, търсят помощ в специализирани центрове и чрез горещи телефони. Психиатърът обясни още, че опитите за самоубийствата са придружени с редовна употреба на алкохол, претърпяване на сексуално насилие или наркотична зависимост.

В случаите с децата попаднали във варненската токсикология не се касае за психически проблеми, което означава, че много от родителите не са готови да бъдат такива, каза д-р Стефанов, като подчерта, че опитите за поставяне на край на живота са вик за помощ. Най-често използваните средства за самоубийство са различни медикаменти.

Другият пик при планирането на собствената смърт е при над 60-годишните, само че те използват по твърди методи, обясни психиатърът. Стана ясно, че фондация “Толерантност” е в преговори за отпускане на средства от общинската дирекция по образование за разширяването и продължаването на проекта, който досега се е финансирал по перо младежки дейности и спорт.

В рамките на разширяването на проекта се предвижда съвместна работа с училищните психолози и съставянето на база данни за проблемните деца, както и денонощни дежурства на специалисти от фондацията в отделението по токсикологията във Военноморска болница и шоковата зала в Окръжна болница.

За първи път община, неправителствена организация и болнично заведение работят заедно по подобен проект. Д-р Стефанов заяви, че една от слабите страни на проекта е трудното осъществяване на връзка с направилите опити за самоубийство, след като напуснат клиниката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase