Насилието сред младите е породено от дискриминацията в училищата. Това сочат данни от проучване на гражданско сдружение “Право на избор” (ГСПИ).

Проучването е част от проекта “Дискриминацията е слабост” и обхваща 24 столични училища.

Анкетирани са над 1700 ученици на възраст от 15 до 19 години, защото те са сред най-уязвимата група и от двете странаи - и на дискриминиращите, и на дискриминираните, отбелязаха от сдружението.

“Видяхме, че учениците все повече се делят на групи въз основа на личното имущество, общественото положение на родителите и т.н.“, коментира Асен Кръстев, член от екипа, осъществил проучването, като добави, че сред най-популярните случаи на дискриминация са тези на базата на раса.

Данните сочат, че една трета от юношите са толерантни към съучениците си, като са заявили, че нямат нищо против децата от други националности, но не биха били приятели с тях.

Това е проява на така наречената “привидна толерантност", която реално съществува в обществото, обясни Асен Кръстев.

Той даде и друг пример за привидна толерантност - архитектурната среда в училищата. Рампите за инвалиди там стигат едва до първия етаж, така децата на инвалидни колички нямат достъп до занятията си на по-горните етажи. Кръстев каза, че това е направено така, заради секциите за гласуване, а не за децата.

Друга цел на проекта е да информира младежите по въпроси, свързани със социалната дискриминацията, допълниха от организацията, както и младежите да разберат колко важно е да споделят болките си в това отношение. Защото самата дискриминация поражда насилие, а то води до насилие в отговор.

Идеята за проекта „Дискриминацията е слабост“ е възникнала вследствие на нарастващия брой жалби и дискриминационни казуси в България.

Въпреки членството ни в ЕС, младите хора нямат достатъчно информация относно законовите разпоредби, защитаващи правата на хората и равното им третиране, независимо от техния пол, раса, народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия, образование, убеждения, увреждане, възраст, сексуална ориентация и т.н., смятат от ГСПИ.

Дезинформацията на младежта и липсата на специализирани обучения за превенция на всички форми на дискриминация е нарастващ негативен социален проблем, отбелязаха те.

Информационната кампания „Дискриминацията е слабост“ ще се проведе в продължение на 6 месеца в 24 столични училища и ще обхване 15-19-годишните.

Сред основните теми на кампанията и дискусията са социалната дискриминация и постигане на по-висока степен на толерантност, развиване на европейска самоличност сред младежите, които да бъдат ангажирани в борбата с дискриминацията във всичките й форми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase