Веселин Пенгезов. Снимка: БГНЕС

Комисията по професионална етика към Висшия съдебен съвет (ВСС) се е самосезирала след публикация във в. „24 часа“ от 25 март, обвързваща името на шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов с "Октопода".

От ВСС допълват, че днес са разговаряли с Пенгезов, като магистратът бил посъветван да прекрати отпуската си и да продължи да изпълнява служебните си задължения.

От съвета са решили да поискат информация от главния прокурор дали има образувана проверка по случая и разполага ли прокуратурата с други данни извън публикацията.

Освен това от ВСС ще се обърнат и към главния редактор на вестника, с молба да уведоми магистратите дали авторът на статията поддържа все още истинността на информацията си в статията "Разпознаха съдия Пенгезов като приятел на Октопода".

Още по темата

Веднага, след като гръмна скандалът, Веселин Пенгезов отрече да познава задържаните при спецакция „Октопод“.

"Няма от какво да се защитавам и следва да опровергавам слухове", каза тогава съдията.

Пенгезов определи публикацията като „голяма гнусотия" и не изключи възможността зад нея да стои "главния октопод" Алексей Петров.

„Един човек би имал интерес да ме злепостави и той се казва Алексей Петров. Навремето той даваше съвети на Филчев срещу мен. Едно време казвах за Филчев, че е зъл гений и имам чувството, че много си приличат с Алексей Петров“, каза той и обяви, че излиза в отпуск, докато случаят се реши.

В края на краищата, на министър Цветанов му е фикс идея да арестува един съдия. Ами, нека да ме арестува.

Така Пенгезов отговори на въпрос чувства ли се част от сценарий, в който трябва да бъде арестуван съдия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase