Веселин Пенгезов. Снимка: БГНЕС

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов, за когото се появиха публикации, че е свързаният с "Октопода" магистрат /след изявлението на МВР-шефа Цветан Цветанов от сряда, бел. ред./, излиза в отпуск, докато не се изясни случаят.

Това обяви самият Пенгезов на пресконференция във връзка със скандала.

"Няма срещу какво да се защитавам, излизам в отпуск, за да се изясни случаят, и искам с молба до главния прокурор да се проверят всички твърдения в медиите, че съм съпричастен със задържаните при операцията", каза магистратът.

Той заяви, че публикациите срещу него са поръчка, а след проверката на прокуратурата ще си търси правата и прикани Висшия съдебен съвет също да се заеме с казуса. Каза, че след това ще заведе дела за клевета.

"В края на краищата, на министър Цветанов му е фикс идея да арестува един съдия. Ами, нека да ме арестува". Така Пенгезов отговори на въпрос чувства ли се част от сценарий, в който трябва да бъде арестуван съдия.

Той обясни, че председателят на ДАНС Цветлин Йовчев му е казал, че в агенцията има анонимен сигнал срещу него.

Пенгезов разказа, че ден по-късно съпругата му, която е била служител на ДАНС, също е била извикана и запозната с анонимния сигнал.

Сигналът бил написан на диалект и гласял: "Генералу, взел пари и ги разделил с подчинената си Мина Топузова и след това дали на състава, за да освободят Хамстеру".

Това се случило дни преди гледането на мярката за неотклонение на Антон Петров – Хамстера, който бе арестуван при операция "Наглите".

"Някой иска да упражня натиск, явно това има връзка с мярката на Антон Петров", каза председателят на Апелативния съд.

Още по темата

"Много хора искаха много неща от мен, но не ги получиха", допълни Пенгезов.

Той посочи, че споменатата в сигнала Мина Топузова не е била в състава, гледал делото срещу Антон Петров – Хамстера, а съпругата му започнала работа в ДАНС с връзки, като връзката била Петко Сертов /бившият директор на ДАНС, чийто съветник бе Алексей Петров/.

Пенгезов се закле в децата си, че не познава Алексей Петров, никога не е разговарял с него, както и с някого от задържаните при операциите "Наглите" и "Октопод".

Председателят на Софийския апелативен съд каза, че съпругата му познавала Алексей Петров.

"Той е бил някакъв началник там", посочи Пенгезов като допълни, че Алексей Петров се е "мотал" по тяхната служба, както по незнайно какви причини се е мотал в цялата служба.

Той уточни, че жена му е напуснала ДАНС по свое желание, тъй като не можела да търпи обстановката в агенцията. Това станало дни след гледането на мярката на Алексей Петров.

Той обаче допусна, че атаката срещу него може да е организирана от Алексей Петров. Въпреки че не се познавали, Пенгезов бил помолен от бившия съветник в ДАНС чрез посредник да се откаже от надпреварата за поста председател на Военно-апелативния съд.

Веселин Пенгезов е председател на Софийския апелативен съд от средата на миналата година. Преди това той оглавяваше Военно-апелативния съд.

Изборът на Пенгезов бе атакуван пред Върховния административен съд от Даниела Атанасова и Ирина Петрова, които също кандидатстваха за поста, но съдът отхвърли жалбите им.

Срещу избора на Пенгезов тогава се обявиха и магистрати от Апелативния съд, а Съюзът на съдиите осъди решението в декларация.

Името на Веселин Пенгезов се свързва и с друг скандал – вечерта на 28 май, когато в катастрофа край Бакаджика загинаха 17 души и бе обявен национален траур, той отпразнува рождения си ден с шумно частно парти и над 50 гости в резиденция "Лозенец".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase