Стойко Стоев. Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет /ВСС/ проверява съдия Стойко Стоев за връзки с "Октопода".

Проверката е по сигнал на председателя на Апелативния съд в София Веселин Пенгезов, съобщи пред БНР председателят на Комисията за професионална етика и превенция на корупцията към ВСС Цони Цонев.

Името на Веселин Пенгезов бе свързано с "Октопода", след като вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че висш магистрат е разследван за връзки с престъпната група, а ден по-късно в. "24 часа" обяви, че това е шефът на Софийския апелативен съд.

Заради скандала в края на миналата седмица Пенгезов излезе в отпуска. Тогава той допусна, че атаката срещу него може да е организирана от арестувания при операция "Октопод" Алексей Петров.

Още по темата

Съдията обясни, че не познава бившия съветник в ДАНС, но по времето, когато кандидатствал за председател на Военно-апелативния съд, бил помолен от Петров чрез посредник да се откаже от надпреварата за поста.

Според Пенгезов, Алексей Петров е бил близък със съдия Стойко Стоев, който също е кандидатствал за председателския пост на Военно-апелативния съд.

Самият Стойко Стоев бе член на Висшия съдебен съвет, но през октомври подаде оставка  заради скандала „Красьо“.

Той бе един от първите магистрати, за когото бе обявено, че е контактувал с Красимир Георгиев – Красьо Черния, който търгувал с гласове на членове на ВСС при избора на висши магистрати.

Двамата провели 213 телефонни разговора. 

Стоев обяви, че никога не е нарушавал законите и етичните норми, но подава оставка, за да няма спекулации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase