Снимка БГНЕС, архив

Бившият посланик на Москва в София Анатолий Потапов си отиде на 82-годишна възраст, съобщи в своя телеграм канал говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя се позова на кратка бележка на сегашния посланик Елеонора Митрофанова: "В различни периоди от живота си е заемал ръководни длъжности в администрацията на президента, бил е заместник-министър на външните работи и заместник-министър по въпросите на ОНД, посланик в България - пише тя. - Видях го за първи път, когато учех в нашето посолство в Китай. Тогава той беше назначен за съветник и с ентусиазъм, под ръководството на посланик Игор Алексеевич Рогачев, се зае с работата. Години по-късно станахме колеги. Добър човек, надежден приятел, професионалист в своята област. Светла памет!".

Но Потапов е интересен и с факта, че в периода 2008-2009 г. той и семейството му получиха български паспорти.

Предложението е направено от бившия министър на регионалното развитие Асен Гагаузов като причината са особените заслуги на Потапов. А те са договорките между българския и руския президент за Големия шлем енергийни проекти - АЕЦ "Белене", газопровода Южен поток и нефтопровода Бургас – Александруполис, пише "24 часа".

Въпреки че нито един от тях до момента не е стартиран, това не пречи на тогавашното правителство да даде български паспорт на Потапов, а след това и на съпругата му.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase