Снимка БГНЕС

ГЕРБ и Европейската народна партия няма да позволят на екстремистите да унищожат Европа на ценностите.

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Пловдив, предаде БГНЕС.

Тя поздрави българите по повод Денят на Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България и рецитира думите на националния герой.

“Ботев е поетът, който живя и умря в името на свободата и независимостта на България. Ботев заяви, че тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”, каза Фон дер Лайен.

Тя благодари на Борисов и разказа, че когато е дошла в България по негова покана, е останала впечатлена от разказа му, че на един квадратен километър в София има православна църква, синагога, джамия и католическа църква - символ на свободния дух на България и Европа.

“България и Европа са символ на толерантността. Нека запазим това”, призова председателят на ЕК и кандидат за втори мандат.

“Днес нашите ценности са подложени на атака от екстремисти, демагози, независимо дали крайнолеви или крайнодесни - от “Алтернатива за Германия” до “Национален фронт” във Франция, от “”Конфедерация в Полша до “Възраждане” в България. Техните имена са различни, но целите им са еднакви - те искат да потъпкат ценностите ни и да унищожат нашата Европа. ГЕРБ и Европейската народна партия няма да позволят това да се случи. Обединени можем да преместим планини за доброто на Европа”, подчерта Фон дер Лайен.

Председателят на Комисията благодари на Бойко Борисов, че е поставил балканските страни на първо място в политическия дневен ред на Европа по време на българското председателство:

“Днес не само балканските страни, но и Украйна и Молдова са част от тази история. Гласът на България се чува в Брюксел, а в Брюксел ние ви слушаме. Да живее Европа, да живее България!”

Фон дер Лайен благодари също на Бойко Борисов, ГЕРБ и българския народ за ключовата подкрепата за Украйна.

“Никой не иска повече мира от народа на Украйна. Те се борят за земята си, но и за нашата сигурност. Трябва да стоим до тях днес и в бъдеще, за да постигнат справедливост и мир. Цяла Европа трябва да благодари на България”, каза тя. Фон дер Лайен призова за укрепване на европейската отбранителна индустрия и посочи, че България може да има значителна роля в този процес.

Относно въпросите на миграцията тя посочи, че Европа е изпълнила международните си задължения и добави:

“Ние европейците ще решаваме кой да дойде в Европейския съюз и при какви условия, а не трафикантите и контрабандистите".

Като основен приоритет за следващия мандат Фон дер Лайен очерта намаляването на бюрокрацията с 25% и подкрепата за земеделците в Европа.

“ГЕРБ и ЕНП винаги ще подкрепят фермерите”, подчерта тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase