Николай Кокинов. Снимка: БГНЕС

“Октоподите“ е дело Рубикон за прокуратурата и не само за нея. Г-н Алексей Петров беше близо 2 години в ръководството на най-важната агенция за национална сигурност. Той е имал достъп до тайни, които са били недостъпни и за нас, прокурорите“

Това казва градският прокурор на София Николай Кокинов в интервю за вестник “Труд“.

Кокинов допълва, че по това дело работят трима прокурори. Единият е Светозар Костов - командирован от Бургас, защото има опит в разследването на организирани престъпни групи  /Той прати в съда Митьо Очите - б. а./.

Другият колега е специализирал по престъпленията срещу личността, а третият в от отдела за пране на пари. Техните имена Кокинов не пожела да каже.

Попитан има ли достатъчно доказателства, че по-рано като офицер под прикритие, а после и като явен служител в ДАНС Алексей Петров е минал от другата страна на барикадата, Кокинов отговаря:

“Да, за етапа, който сме минали. Но той е още много първоначален. Подобни престъпни групи се разследват минимум 6 месеца, даже година. Когато има повече от трима обвиняеми, се намесват адвокати, различни искания за процесуални следствени действия.“

Още по темата

Градският прокурор отбелязва, че очаква финала по това дело около Нова година - дотогава трябва да се изясни дали Петров е бил внедрен офицер или агент под прикритие, или не е  бил, както и дали ръководните му офицери са знаели за тази му дейност.

„Ако са знаели, тогава и те са в кръга на Октопода“, категоричен е Кокинов.

По думите му тайните агенти понякога „вървят по една тънка червена линия между барикадите“.

„По тая тънка линия ще върви в разследването прокуратурата, а и съдът сигурно. Ние трябва да преценим какво е направил Петров за държавата“, казва градският прокурор.

По думите му обвиненията срещу Петров и другите от “Октопод” са на работна фаза. За създаване и ръководене на организирана престъпна група и за рекет – изнудване.

Той каза още, че по делото са разпитани около 25 души, още се обработват и материалите, иззети от офисите на басейна “Спартак”.

“Там се натъкнахме от пръв поглед на документ, който съдържа класифицирана информация. Предстои да се прави експертиза на хартиения му носител - за да видим ксерокопие ли е, от интернет ли е свален на принтер, или е изтеглен от някой информационен масив, до който някой е получил достъп“, каза Кокинов.

Той отказва да коментира дали става дума за онзи доклад на ДАНС, който се появи в интернет, след като Петров го занесе на премиера Борисов. Но добавя: “Чух изявление на вътрешния министър - той говореше в множествено число за документи. Аз не съм ги виждал. Но след като министърът казва, сигурно е така“.

Градският прокурор уточни, че със сигурност до този момент има един документ с гриф “секретно”, който се разглежда и по делото за бившия премиер.

"Въпросът е - как е създаден. Има вариант да е свален от интернет", смята Кокинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase