Снимка: БГНЕС

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев сподели, че случаите на марсилска треска и лаймска болест тази година са повече в сравнение с миналата. Той допълни, че кърлежите “вилнеят” до ранна есен, а единствената превенция срещу тях са репелентите. Въпреки това, действието им е само няколко часа.

Доцент Кунчев допълни, че кърлеж, изваден навреме, до 24 или 48 часа, намалява риска от пренасяне на болести.

Тази година здравните власти отчитат около 30% ръст на случаите на лаймска болест, допълва “Труд”. Заразите се пренасят от кърлежи, които продължават да са активни от пролетта и се очаква заради топлото и влажно време ухапванията от тях да има до ранна есен.

Кунчев отбеляза, че най-много от заразените са записани в началото на пролетта, но кърлежите все още са опасни.

Той съветва винаги да преглеждаме тялото си, след като сме били на места с тревни площи, висока растителност и наличие на домашни или селскостопански животни. “Малките деца задължително да се преглеждат след разходка дори и в градска среда”, допълни още експертът и поясни, че репелентите трябва да се ползват правилно.

“Кърлежите понякога са доста дребни, лесно се свалят, когато скоро са впити. А шансът за предаване на заразата е в пряка зависимост от времето, в което насекомото е в тялото ни”, допълни доц. Кунчев.

Здравният инспектор допълни, че хората трябва да бъдат внимателни и с летните вируси. По думите му - коклюшът не си е отишъл, като най-тежки са случаите с най-малките деца, които нямат още имунизация.

“По-притеснително е наличието на морбили, макар че са само 10 случая, инфекциозният индекс е много висок, предава се много лесно и всеки, който няма имунитет, има сериозна причина за притеснение при една по-сериозна

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase