Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд остави в ареста Алексей Петров и Марчело Джотолов.

Двамата, заедно с още петима души, бяха арестувани миналата седмица при операция "Октопод".

Антон Петров - Хамстера и Николай Велков излизат от ареста, но ще трябва да броят по 20 000 лв всеки, тъй като съдът им наложи мерки за неотклонение "парична гаранция".

За останалите трима - братята Пламен и Йордан Стоянови (Дамбовците) и Момчил Кръстев, Софийският апелативен съд прецени, че не са налице достатъчно доказателства за съпричастността им към престъпната група и ги освободи срещу "подписка".

Магистратите не приеха като доказателства по делото редица материали, предоставени от прокуратурата, сред които справките от ДАНС, протоколът от обиска при задържането на Марчело Джотолов, публикации в пресата, както показанията на всички работещи като масажистки, стрийптизьорки и компаньонки.

Съдът не прие като доказателство и показанията на Любомир Димитров - Гребеца, който е обвиняем за участие в групата за отвличания „Наглите“.

На излизане от съдебната зала Алексей Петров определи решението на съда като справедливо.

Надявам се, че подозренията срещу мен ще отпаднат на следващия етап, коментира Трактора.

Адвокатът на Алексей Петров Васил Василев заяви, че решението да бъдат освободени петима от задържаните „прави чест на българския съд“.

„Не мислехме, че съдът ще прояви тази обективност да освободи петима души“, коментира той.

Според него липсват доказателства за участието на Алексей Петров в престъпната дейност, а показанията срещу него се базират само на устни показания.

„Твърдения за пране на пари, данъчни престъпления и т.н. се приемат само на базата на гласни доказателства, без да има какъвто и да е документ за това“, каза адвокат Василев.

"Цветанов и Костов като Народния съд"

За днешното си решение Софийският апелативен съд заседава повече от два часа.

"При такива акции на ДАНС и МВР, който иска да намери нещо, ще го открие“.

Така на влизане в съдебната зала Алексей Петров коментира информацията, че при обиските  в басейна "Спартак" са открити документи на ДАНС.

"Притеснявам се, че Цветан Цветанов и Костов произнасят присъди като Народния съд през 1945–46 г. Това ги поставя в много особена ситуация и може би това ще наложи да ми изфабрикуват доказателства“, допълни Алексей Петров.

По думите му една от причините, заради които бе арестуван, е, че последователно е изразявал несъгласието си с икономическата политика на държавата. Той каза още, че е пратил документ до финансовия министър Симеон Дянков, в който е посочил конкретен модел за сваляне на лихвите в страната.

"Смятам, че засегнах сериозни интереси в банковата система. Вместо отговор в законовия срок от вицепремиера, получих арест“, добави Петров.

Началото на Октопода

Dnes.bg припомня, че Алексей Петров и още 13 души бяха арестувани на 10 февруари при операция „Октопод“.

Прокуратурата поиска постоянен арест за 7 от тях – Алексей Петров, Антон Петров – Хамстера, Марчело Джотолов, братята Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовците, Момчил Кръстев и Николай Велков.

Още по темата

Те са обвинени за участие в престъпна група, занимавала се с редица престъпления – от изнудвания, рекет, склоняване към проституция, до пране на пари и източване на средства от комбината „Кремиковци“.

На 12 февруари Софийският градски съд ги остави  в ареста.

Неприятни въпроси и за Борисов

Преди два дни мафиотските афери около Алексей Петров станаха обект на публикация в германския всекидневник Зюддойче Цайтунг, съобщи Дойче веле.

Кръстникът се казва "Трактор", пояснява авторът на материала Клаус Брил.

Брил разказва за акцията "Октопод" и свързаните с нея обвинения към предишния премиер Сергей Станишев, че е подкрепял Алексей Петров.

На неприятни въпроси е изложен и сегашният премиер Борисов - отбелязва още авторът, като съобщава, че според някои предположения ставало дума за разплащане на стари сметки между него и бившия му бизнес партньор Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase