Втори ученически протест в Пловдив, 11.12.2010 г. Снимка: Булфото
fallback

Министерският съвет реши от новата учебна година да има нов тип краткосрочна ваканция за учениците.

Едната ще бъде есенна и ще бъде съобразена с деня от седмицата, когато се пада 1 ноември – Денят на народните будители, който и в момента е неучебен.

От кабинета обаче са се погрижили тогава учениците да имат още 2-3 дни почивка, защото това е „най-продължителният период от учебното време през първия учебен срок“, мотивират се от МС.

Oще по темата

Втората промяна в почивките е свързана с междусрочната ваканция, която ще бъде заменена от зимна и ще се решава от директора на самото учебно заведение.

Тя ще бъде плаваща, защото ще се съобразява с „календара на конкретната година“ и с „финансовия ресурс за отопление на сградите на училищата“.

Промените в Правилника за прилагане на Закона за народната просвета са били решени след “широка обществена дискусия и са обсъдени на среща със заинтересуваните страни – учители, директори на училища, представители на регионалните инспекторати по образованието, родители, ученици”, пишат от МС.

Всъщност повод за промените бяха организираните протести на учениците от миналата година, които предизвикаха дебат за ваканциите през учебната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 12 години

Нищо против няколко "почивни" дена повече, ама и материала да го поогледат. То и през два дена да има ваканции, като учиш трудносмилаем материал... Ама пък така само учениците(поне повечето) ще си починат, което ще доведе до мързел, и то масов!

45

Колева

преди 12 години

Не е добре да поставяте под "общ знаменател" всички деца.Ако трябва да съм честна и Вие сте неграмотна/тен. Запомнате: Частицата "не" се пише отделно от деепричастията, знаейки е деепричастие!Успехи и на Вас в удвояване на родния език!

44

Анонимен

преди 12 години

12 години от живота са безвъзвратно загубени в тези училища. децата излизат неуки и непрактични, незнаейки кой път да хванат. сдобили са се кой с крив гръбнак, кой с 20 кг отгоре, кой с нервно разстройство... момчетата не могат един пирон да забият, а момичетата едно копче да зашият

fallback