Снимка: Булфото

Ученици са наказани с общественополезен труд от 3 дни заради протестите им за по-дълга ваканция. Цели класове от гимназии в Пловдив са карани да чистят тоалетни и да метат дворовете на учебните заведения заради бягството им от час миналата седмица.

Днес младежите отново се вдигнаха на бунт.

„Оставка”, „Искаме ваканция” и „Всеки ден ще е така до победата”, скандираха протестиращите по време на шествието си из Пловдив.

След като миналата седмица на протест излязоха около 3000 ученици, днес Главната в Пловдив бе прекосена от близо 50 младежи. Протестиращите твърдят, че върху голяма част от тях е оказан натиск. По тази причина много от учениците се страхуват отново да излязат на улицата.

Още по темата

„Целият клас ни накараха да мием тоалетните в даскалото, защото последния път протестирахме”, разказа пред Dnes.bg ученик от Прфесионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив.

„Как може политиците да имат по 25 дена ваканция, че прибират телефони по разни мероприятия, а ние че ходим по цял ден на училище, да имаме само 10 дни почивка?“, попита възпитаник на гимназията по автотранспорт.

„В Математическата заключваха учениците, за да не излязат”, разказа друг митингуващ.

Учениците се жалваха, че са заплашвани с арести, изключване от училище и спиране на стипендиите и детските надбавки, ако продължат с протестите.

Протестиращите се оплакаха от натиска на шефката на Регионалния инспекорат по образование Павлинка Кацарова, но не получиха особена подкрепа от нея.

„Ако наистина има натиск, просто трябва да стигнат при мен сигналите в писмен вариант и аз да направя проверка”, заяви пред представители на протестиращите началникът на РИО – Пловдив Павлинка Кацарова.

Учениците твърдят, че след последния протест са получили и голям брой неизвинени отсъствия, но са успели да ги извинят.

„Миналия път, който беше избягал, му написаха неизвинени отсъствия и това беше наказанието”, сподели едно от момичетата в шествието.

„На нас обаче ни ги извиниха с медицински бележки, защото който донесе медицинска, му ги извиняват“, разкри друга ученичка.

Протестът на младежите продължи до местната община, където никой не излезе да ги чуе. След това учениците се разпръснаха по кафенета и заведния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase