Снимка: Булфото

Учениците, които днес не отидат на училище, ще получат неизвинени отсъствия, коментира пред БТА началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева.

"Извинителните бележки от учениците за днешния ден, издадени от лекари или написани от родителите за "отсъствия по семейни причини", трябва да бъдат с подпис от родителите, поясни тя.

Още по темата
Кастрева допълни, че индивидуално решение на всеки ученик е дали да подкрепи "националното бягство от училище".

Затова от регионалните инспекторати по образованието в страната не могат да предвидят дали учениците ще отсъстват днес масово от занятия и по какви причини.

Ваня Кастрева посочи, че и родителите трябва да вземат отношение къде са децата им на 3 януари.

Учениците имат право на до 15 неизвинени отсъствия, за да се наложи "мярката" за преместването им в друго училище, каза още началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София.

Преди началото на ваканцията министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов не отстъпи пред исканията на учениците за по-дълга ученическа почивка.

"Не ми се размекна сърцето от ученическите протести, защото няма ощетяване по никакъв начин, а напоследък вече се иска да удължим и лятната ваканция, и други ваканции", коментира тогава Игнатов.

Коледната ваканция започна на 24 декември, а днес е първият учебен ден след нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase