Снимка: архив, БГНЕС

Русия нанесе днес въздушни удари в района на Одеса и Николаев, като порази частни сгради и пристанищна инфраструктура по черноморското крайбрежие, съобщиха украинските военни, предаде АП.

Още по темата
Според съобщението във Facebook на оперативното командване "Юг" на Украйна атаките са били с ракети "въздух-земя".

В района на Одеса са били поразени и обхванати от пожар голям брой жилищни сгради, се казва в съобщението. В него се добавя, че в района на Николаев са нанесени щети на пристанищна инфраструктура.

Часове след тези въздушни удари на юг ръководителят на окупационната власт в Херсонската област е казал пред РИА "Новости", че скоро Одеса и Николаев "ще бъдат освободени" от руските сили.

Британското министерство на отбраната констатира, че Русия вижда "голяма заплаха" в украинските противокорабни ракети, които ограничават действията на нейния Черноморски флот. Затова Москва си е поставила за приоритет да намали или унищожи потенциала на Украйна за бой с кораби.

На изток в Донецката област, където през последните седмици се водеха сражения, стрелбата продължава и днес по протежение на целия фронт, като руските сили атакуват големите населени места, сред които Бахмут,  Авдеевка и Торецк. Украинският губернатор на Донецката област Павло Кириленко обвини руските войски, че използват касетъчни боеприпаси и повтори призива си към цивилните да се евакуират.

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната съобщи, че Русия използва бойци от частната армия "Вагнер" за превземането на електроцентралата във Вугледар. Украинският Генщаб твърди, че руснаците са постигнали там ограничени успехи.

Днес продължава руският обстрел и срещу гражданска инфраструктура в североизточния град Харков и околностите му. Според губернатора на Харковската област Олег Синегубов призори руснаците "умишлено" са обстрелвали болници, училища и кинотеатри, предаде АП. /БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase