Снимка: БГНЕС

В Русия заяви в неделя, че нейните ракети са унищожили украински военен кораб и оръжия от САЩ по време на съботния удар срещу украинското черноморско пристанище Одеса, което е от решаващо значение за износа на украинско зърно.

Още по темата

Ударът в събота дойде ден след като Киев и Москва подписаха споразумението, постигнато в продължение на месеци на преговори, насочени към облекчаване на глобалната хранителна криза. „Високоточни ракети с голям обсег, изстреляни от морето, унищожиха акостирал украински военен кораб и запас от противокорабни ракети, доставени от САЩ на режима в Киев“, каза руското министерство на отбраната. „Заводът за ремонт и модернизация на украинската армия също беше изведен от строя“, се казва в изявление на министерството в Telegram.

По-рано в неделя говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че руските ракети "Калибър" са унищожили военна цел, по-късно бе споменато за ликвидиран "патрулен катер" при удара. Нито руската армия, нито Захарова предоставиха доказателства в подкрепа на твърденията. AFP не успя да потвърди твърденията от независим източник.

В събота Украйна обвини руския президент Владимир Путин, че е "плюл в лицето" на сделката за деблокиране на износа на зърно, постигната с посредничеството на ООН и Турция. Зеленски заяви, че ударите срещу Одеса - един от трите определени експортни центъра по сделката - показват, че Москва не може да спази обещанията си.

Турция обаче заяви в събота, че Русия отрича каквото и да било нападение срещу пристанището. „Руснаците ни казаха, че нямат абсолютно нищо общо с тази атака и разглеждат въпроса много внимателно“, каза турският министър на отбраната Хулуси Акар.

Западните съюзници на Украйна, включително Великобритания и САЩ, осъдиха атаката. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че атаката хвърля "сериозно съмнение върху ангажимента на Русия" към сделката.

Украинската армия каза, че противовъздушната й отбрана е свалила две крилати ракети, но още две са ударили пристанището в събота.

Зеленски каза, че около 20 милиона тона продукция от миналогодишната и сегашната реколти ще бъдат изнесени съгласно споразумението.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase