Снимка: БТА
fallback

Реставраторите, изследващи парижката катедрала Нотр Дам след пожара, успяха да намерят металната фигура на петел, която украсяваше изгорялата кула-стрела и се смяташе за унищожена от огъня, съобщи АФП.

В петела се съхраняват мощи на Свети Дени и на Света Женвиев - покровители на Париж, както и парченце от Трънения венец. Идеята е реликвите на върха на кулата-стрела да пазят града от беди. Тъй като металната фигура е подсилена, още не е проверено дали реликвите са невредими.

Oще по темата

Галският петел е един от символите на Франция.

Кулата-стрела е била унищожена и през Френската революция. Тя е възстановена по време на мащабната реставрация на катедралата във втората половина на 19-и век.

Много от светините в "Парижката Света Богородица" бяха спасени. Тръненият венец, туниката на Свети Луи, парче от кръста на Христос и пирон, с който е бил закован за него, реликварии и картини бяха изнесени с човешка верига от пожарникари, полицаи и служители на кметството.

Ценностите от съкровищницата в катедралата също са спасени.

Монументалната "Пиета" на скулптура Никола Кусту, стояща зад олтара, също оцеля.

Трите големи кръгли витража от 13-и век са спасени. Двата по-големи - северният и южният са с диаметър 13 м.

Големият орган оцеля, но състоянието му ще стане ясно, когато изсъхне.

Триметровите статуи на апостолите и евангелистите от покрива на катедралата - 16 на брой, миналата седмица бяха преместени за реставрация и оцеляха.


 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

Франкофил

преди 5 години

Французите са си е добре. Имат едни от най-високите заплати в света, най-кратката работна седмица, ниска пенсионна възраст, най-доброто здравеопазване. Франция е велика нация и люлка на цивилизацията. Франция ще възстанови съкровището си! Тревожи се за краварите, които бачкат денонощно-роби без живот, управлявани от човек на Путин. Между другото черните в Сащ са 60 милиона, а латиносите - 70 милиона. Въпрос на вриме е тази сбирщина да се разпадне и да отърве света от себе си.

30

Велика Франция

преди 5 години

До AirborneА какво му е великото на Тръмпи Мошенника? Сенилен старец, лъжец и човек на Путин. Макрон е интелигентен млад човек с визия за бъдещето и за Европа, а на пeруката му е смее цял свят! Велика Франция ще преживее това. Неведнъж Републиката се е изправяла пред трудности. Сигурен съм, че французите ще възстановят блясъка на Великата Катедрала и даже ще надградят защото са нация от естети с нюх към красивото!

29

Airborne

преди 5 години

До АнонименИ какво му е великото на Макрон? Какво постигна за 2 години управление? Безработицата ли спадна, французите ли забогатяха? Макрон донесе само бедствия на Франция и ще бъде запомнен като президента по чието време изгоря Нотр Дам. Арогантното му и безчувствено поведение и желанието лу да изгърбва френския народ с нови и нови данъци, предизвикаха най-големите протести от 50г. във Франция. Глобалист и либерал, живеещ в измислен свят и откъснат от реалните проблеми на хората.

fallback