Снимка: bgonair.bg

Видео 16.04.2019

Нотр Дам и специалното й значение за целия християнски святОсвен сцена на едноименния роман на Виктор Юго - "Парижката Света Богородица" има специално значение за целия християнски свят.
Още по темата


През осемте века на своето съществуване, катедралата е станала свидетел на мигове на падение и мигове на величие, разказва Bulgaria ON AIR.

Пожарът унищожи напълно покривната конструкция на катедралата, която сама по себе си е произведение на архитектурното изкуство. На кадри от местна телевизия се вижда огромна дупка.

Кулата-стрела, която не устоя на огненото бедствие, се намираше над олтара на катедралата. Огънят е унищожил и стоманените опори, където работниците са извършвали ремонтни дейности. И въпреки че щетите са огромни, най-ценните артефакти в "Нотр Дам" са спасени.

Короната от тръни и туниката на канонизирания за светец крал на Франция от 13-ти век Луи IX са на сигурно място. Някои творби вече са на сигурно място. И всичко това благодарение на пожарната и много общински служители, които се включиха.

Двете емблематични кули с камбани, които се издигат над фасадата на "Нотр Дам" са спасени, както и известният прозорец със стъклопис във формата на роза над централния вход.

Много от картините и други произведения на изкуството ще бъдат преместени на безопасно място в Лувъра.
 

Коментари Напиши коментар

42

Бог е с Франция

преди 3 месеца

44, а на нас не ни пука за твоето мнение. Франция е създателка на ЕС, там членува и България, която получава еврофондове, докато краварите те задължаваш да им рлащаш милиарди за щайгите ф-16.

Цял свят е с Франция! Цял свят се моли за великия Париж и за неговото туптящо сърце - Нотр Дам дьо Пари! Люлката на цивилизацията, майката на хуманизма, на просвещението, тя символизира всичко, което е сформирало съвременното общество. Няма по-велика от Франция, няма и да има!

41

Анонимен

преди 3 месеца

Много е спорно дали Тръненият Венец е автентичен! Иначе грам не ми пука за жабарите, които са искали да ни унищожат след ПСВ, но добре че Велика Америка се противопоставя на пъкления план да си ни разделят съседите ни. God bless America & Bulgaria! ^^

40

Анонимен

преди 3 месеца

До Григорий Распутин

Нотр Дам макар и католическа църква, тя Е Християнска светиня и трябва да бъде почитана с благоговение от римо- католици и православни християни. В тази католическа Катедрала се пази Тръненият Венец на нашият Господ Иисус Христос, както и още други Християнски светини.

НЕ си прав за това, че Нотр Дам е едва ли не (според теб И други хора) е "дяволско" творение, а не творение на Христа Бога!

Прав си, че Успенския Събор и Свети Василий Блажени са ПРАВОСЛАВНИ РУСКИ СВЕТИНИ!