Снимка: Reuters, архив

Пожарът в "Нотр Дам" унищожи напълно покривната конструкция на катедралата, която сама по себе си е произведение на архитектурното изкуство. Кулата-стрела, която не устоя на огненото бедствие, се намираше над олтара на катедралата. Огънят е унищожил и стоманените опори, където работниците са извършвали ремонтни дейности.

Още по темата
Според археолога Николай Овчаров не е необходимо човек да е професионалист, за да види колко е огромна загубата.

"Щетите тепърва ще бъдат оценявани. Всички плачеха. Трагедията беше голяма", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му като ценност катедралата "Нотр Дам" е съпоставима със "Света София" за православните християни.

"Възможно е да е загубено окончателно, защото е унищожено до край - автентичното е изчезнало. Силно се надявам, че има добро заснемане на всички ценности в катедралата. Може да бъде върнат блясъкът, но в крайна сметка автентичността ще бъде изгубена", посочи в "България сутрин" реставраторът Аглика Икономова.

Специалистите обясниха, че в днешно време се работи с по-лесно запалими вещества, когато се правят ремонти и най-вероятно причината за пожара са странични продукти, а не тези от самата катедрала.

"Има специални мерки, които се предприемат срещу пожари. Те не са в състояние да ги спрат окончателно, но забавят горенето", посочи Икономова.

Премиерът Бойко Борисов предложи да помогне на Франция финансово и чрез реставратори и живописци.

Археологът Николай Овчаров посочи, че нашите специалисти са много добри и биха могли да помогнат за възстановяването на катедралата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase