Снимка: Istock

Маслото е една от най-добрите мазнини, които можете да използвате за готвене. То придава фантастичен вкус, мекота и пухкавост на ястията ви. Незаменима съставка е от кухнята на много народи, защото прави печивата и ястията още по-вкусни и ароматни. Маслото има и невероятни свойства, които добавят особена стойност на всяка рецепта, в която се използва то.

Но както с всяка съставка, маслото има своите специфики, които изискват повишено внимание. Има много моменти в употребата на маслото, където можете да сгрешите и това да коства вкуса, аромата и качеството на приготвяната от вас рецепта.

Къде може да грешите, когато готвите с масло?

Прегаряте го

Когато например загрявате масло в тиган, трябва да имате предвид, че то бързо достига точката си на кипене. Ако не добавите навреме продуктите, които ще готвите в маслото, то ще загори, ще запуши и ще почернее. Това ще промени вкуса на продуктите ви и ще влоши качеството на ястието.

Не добавяте зехтин

Често срещана грешка е пропускането на зехтина в цялостната картина. Зехтинът има по-висока точка на кипене, не загаря така лесно и не променя вкуса си, както маслото. Именно заради това можете да смесвате маслото със зехтин при готвене. Така ще предпазите маслото от прегаряне, като същевременно ще запазите вкуса и качествата, които то придава на ястията. В добавка зехтинът ще даде и от своите вкусови характеристики на ястията заедно с полезните омега-3 мастни киселини в състава му.

Още по темaта може да прочетете в Az-jenata.bg  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase