Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Мая Манолова вече официално не е омбудсман, след като вчера депозира оставката си, а днес тя бе приета от Народното събрания. Заместник-омбудсманът Диана Ковачева ще встъпи в длъжността омбудсман до избирането на нов.

Преди два дни Манолова обяви, че ще се бори за стола стола на Фандъкова "защото колкото и търпение да има човек, то се изчерпва". И заяви, че не дели софиянци на леви и десни. Тя бе категорична, че ще приема подкрепата на всички граждани на София, независимо от техния цвят и техните убеждения.

Още по темата
В същия момент Инициативен комитет издигна официално кандидатурата й за кмет на София.

"Това рамо, което ми дават от инициативния комитет е безценно. Преди повече от 4 години НС ме избра за омбудсман. Тогава обещах да не бъда затворена в кабинета си, а да бъда сред хората. Давам си сметка, че омбудсманът е последния пристан на надежда за българския гражданин. За тези 4 години с моя екип работихме заедно и не отстъпихме от нито едно свое обещание. Колкото повече работехме, толкова повече се повишаваше доверието. Разбира се, не беше лесно. Изискваше пълно отдаване", каза Манолова.

Тя посочи, че законопроектите отлежават в деловодството на парламента. Властта издигнала стена на равнодушие и така възможностите ѝ да помага на хората били изчерпани. Няма как да се откажа от битката срещу организираната алчност, категорична е Манолова.

"В София само акулите се чувстват добре, затова виждаме перките им в центъра", допълни още тя, цитирана от БНТ.

Според Мая Манолова в основата на това е политическа партия ГЕРБ. В София има формална власт, заяви Манолова. В София няма кмет, а изпълнителен директор.

Аз се кандидатирам, защото заедно можем да се преборим затова. Заяви, че не я е страх. Скоро ще представи и програмата си.

Представя си София - светла, почтена, прозрачна, електронна община. Иска столичани да участват в управлението чрез обществени съвети. Смята, че трябва да се осветлят обществените поръчки, ще отвори заседанията на общинския съвет за столичани. Представя си София - зелена, Витоша достъпна за всеки столичанин.

Тя нападна управляващите, че са обслужвали всички други интереси, но не и на гражданите. А високото доверие към институцията омбудсман е било пречка за реализирането на много проекти и каузи.

Сред членовете на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Манолова, личат доста интересни имена. Сред тях са фолкпевицата Анелия, рапърът Криско, Вера Иванова, която нашумя покрай протестите "Системата ни убива", олимпийският шампион по борба Армен Назарян.

Комитетът зад Манолова пък се оглавява от Никола Вапцаров, който за кратко бе зам.-кмет на Десислава Иванчева в "Младост" и после атакува строежа на "Артекс" в столичния квартал "Лозенец".

В комитета ще влязат и много хора, с които Манолова е работила като омбудсман.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар