Снимка: БГНЕС

“Въпрос на отговорност е да има правителство”, коментира бившият външен министър Ивайло Калфин. По думите му всички възможности за правителство, които има, няма да се реализират и вървим към нови избори през октомври. Калфин изрази съжаление, че много хора са предпочели да останат вкъщи и да не гласуват.

“Би трябвало да има правителство, а дали ще изкара мандат зависи колко честно и прозрачно ще се държи с гражданите. Няма значение как ще се нарича правителството, важно е да работи и да предприема мерки, които да движат държавата напред. Така може да се върне част от изгубеното доверие“, допълни Калфин пред БНР.

На въпрос дали на страната ни ѝ се оказва външен натиск за съставяне на правителство, бившият вицепремиер отговори, че му се иска този натиск да е вътрешен.

“Много държави често ходят на избори и на тях се гледа като на ненадежден партньор. Никой няма да се заеме да ни подреди къщата, натиск няма. Правителството се съставя, за да се върши работа в страната”, каза още Калфин.

За него е нормален процесът на преговорите в ЕС за постовете. Това винаги предизвиква напрежение. И даде за пример ЕП, където в момента има разместване и политическите групи ще искат да видят мястото си в бъдещите органи на ЕК. "По моя преценка са близко до съгласие, може и да е до края на седмицата", надява се Ивайло Калфин.

Той обясни, че пътят на преговорите и присъединяването на Украйна и Молдова към ЕС  зависи от много фактори. “Доколко искат държавите да се подготвят за членство, защото то не е само политически акт, а икономически промени и предполага солидни реформи в държавата. У нас минаха 15 години от подаване на молбата за членство и приемането”, допълни Калфин.

Той мисли, че бърза писта за присъединяването на Украйна няма да бъде осигурена, защото компромиси не се правят и политическите аргументи няма да надделеят над реалната подготовка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase