Снимка: Bulgaria ON AIR

Консултациите при президента минаха и се очаква Радев да обяви кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство. Каква ще е формулата на бъдещото правителство все още не е ясно - дали то ще бъде експертно, програмно или правителство на малцинството. Коментар за ситуацията направиха Стефан Софиянски и Красимир Премянов в студиото на “България сутрин”.

"Как виждате, че ще направят програма”, попита Софиянски. “Кой от политическия елит има капацитета за програма? Най-добре е това НС да се мобилизира за нова Конституция", допълни още Софиянски. Той определи влизането в еврозоната като “глупава цел”.

По думите му програмно правителство няма да направи нищо конкретно за страната. Той допълни, че трябва професионално решение с личност, която да направи екип, да се даде срок, в който да работи. Софиянски е на мнение, че влизането в еврозоната трябва да стане естествено, а не да бъде самоцел за определена група хора.

"НС да направи един проект на нова организация, за да може президентът да свика ВНС", предложи Софиянски.

Председателят на Съюза на тракийските дружества Красимир Премянов посочи, че експертното правителство има минуси - основният - някой трябва да носи отговорност, а сред политиците няма такава заявка.

"Трябва късо правителство с ясен хоризонт - да приеме бюджет, от там нататък трябва да се ходи на избори, но догодина. Борисов и Пеевски бяха заедно в НДСВ, имат старо партньорство, имат общ език.  Скритите под тезгяха действия и намерения не са изгодни за обществото", заяви Премянов пред Bulgaria ON AIR.

Той също подчерта, че Еврозоната трябва да бъде инструментариум, а не цел.

Стефан Софиянски изказа мнение, че една нова Конституция трябва да донесе баланс във властите.

"В момента Конституцията предполага противоречие - дава малко правомощия на директно избраните като президента и кмета, а всеки областен управител, който е политическо назначение, може да отмени решение на кмета например. Трябва да се създадат условия на взаимодействия", допълни бившият служебен премиер.

Софиянски очаква като най-голяма потенциална опозиция онези 70% от имащите право на глас, които не излязоха да гласуват.

"Пътят от тук нататък, - как свалихме Борисов - с обществен натиск, хората излязоха на улицата, трябва силен обществен натиск, който да се формализира в някаква перспектива. Това може да го направи онази част от население, която остана вкъщи, стига да се обединят. Формулировката е извънпарламентарна опозиция - да се организира като опозиция на глупостите и да даде една алтернатива", допълни Софиянски.

И той, и Премянов се надяват да се състави правителство в рамките на 50-ото НС, защото на никоя политическа сила не ѝ е изгодно да отива на нови избори.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase