Общ преглед
Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер на това правителство.Той ще отиде да вземе папката с първия мандат, но като придружител на кандидата на ГЕРБ. 

"Нашите избиратели, когато са ни сложили с 11% преднина, не са искали пак за премиер да получават Денков. Разбира се, при тази избирателна система, която взе депутати от ГЕРБ и ги прехвърли в по-малките партии, ни постави в невъзможност да съставим стабилно правителство. Разбира се, носим си отговорността и ще предложим правителство, най-вероятно след като разговаряме и с другите колеги и то ще бъде на малцинството", заяви той. "По този начин ще понесем отговорността си за победители."

"Единственото, което казах след изборите, че аз съм бил три пъти премиер и четвърти ще е в повече", обясни Борисов защо няма да е премиер.

Той очаква подкрепа от всички отговорни хора, които не искат да ходят на седми избори. И предложи:

"Другият вариант е да сменим избирателна система".

Като пример за нова изборна система той даде тази в Гърция.

Изборите свършиха, а всички са в предизборна капания, никой не го интересува стабилността в България, България е донор на ЕС. Вие отчетохте ли, че България е донор, ние даваме повече пари, отколкото вземаме. Това, че имаме 1% усвояване и 3,7 по другия план, не е тема, има ли значение кой ще стане премиер, когато милиарди са безвъзвратно загубени, подчерта Борисов. Как да подкрепим например предпоследния? Това ще е крайно нестабилно, уточни лидерът на ГЕРБ. Сега, когато е предпоследен Трифонов, иска да доминира, според мен трябва да се успокоим, имаме 1-2 седмици, изборите са лошо решение. Но да се върнем крачка назад ако искат да има правителство, каза още Борисов.ГЕРБ като първа политическа сила трябва да има премиер, отбраната и външно министерство. Не сме предопределяли нищо, но ако и затова някой трябва да ни каже кой трябва да бъде, по-добре да отиваме на избори, посочи още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар