Снимка: архив, БГНЕС

Когато Кристалина Георгиева говори, президенти на държави, премиери и ръководители на централни банки от целия свят слушат. Така британското издание "Телеграф" представя управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) в статия, посветена на влиятелния български икономист.

Тя е начело на една от най-могъщите финансови институции в света, в която членуват над 190 страни. Това им осигурява експертна и финансова подкрепа, когато изпитват икономически трудности. Под нейното ръководство МВФ вложи 1 трилион долара в световната икономика по време на кризата, предизвикана от пандемията от коронавирус, припомнят анализатори.

Управляващият директор на Международния валутен фонд е израснала в скромно семейство в България, когато страната е част от Източния блок зад "Желязната завеса", припомня "Телеграф".

"Моето семейство не беше богато", отбелязва Кристалина Георгиева в интервю за британското издание. Нейният баща, който е бил строителен инженер, е внук на революционера и политик Иван Кършовски.

"(Моят баща - бел. ред.) се разболя, когато беше още сравнително млад, и това ни принуди да се борим с живота, за да свържем двата края", споделя управляващият директор на МВФ. Тя е едва на 25 години, когато баща й почива.

Семейството на Кристалина Георгиева се противопоставя на комунистическия режим, който е на власт в България по това време, отбелязва "Телеграф". По-големият ѝ брат, който е художник, е хвърлен в затвора заради опит да напусне страната.

"Фактът, че брат ми попадна в затвора, хвърли много голяма сянка върху собствения ми професионален живот", посочва тя.

По това време Кристалина Георгиева участва в конкурс за заемане на длъжност във Висшия икономически институт "Карл Маркс" (днес Университет за национално и световно стопанство - УНСС). Тя е избрана сред 15 кандидати за работната позиция, но заради задържането на нейния брат назначаването й "се отлага и отлага, и отлага".

"Баща ми беше в болница в много тежко състояние. Майка ми се грижеше за него. Нямаше как да им кажа, че не съм назначена заради брат ми", спомня си Кристалина Георгиева. След това споделя, че се е престорила, че е получила работата, тъй като е осъзнала колко важно е това за нейното семейство.

"Взех пари назаем, за да се преструвам, че получавам заплата всеки месец".

Тази ситуация продължила шест месеца. През това време Кристалина Георгиева не спирала да купува подаръци за семейството си. Когато им подарила шоколадови бонбони, им казала, че ги е купила с първата си заплата. След това парите, които взела назаем, свършили.

"Тогава отидох да поговоря с моите съседи. Те знаеха, че моето семейство е много трудолюбиво и порядъчно, а аз съм много ученолюбива. Един от съседите ми беше със силни позиции в комунистическата партия. Те се застъпиха за мен, така че накрая ме назначиха (в института - бел. ред.)", разказва шефът на МВФ.

Скромният ми произход е предимство за мен, отбелязва Кристалина Георгиева.

"Имам личен опит с щетите, които лошите политически решения (могат да нанесат - бел. ред.) на хората. И в светлината на това съм непреклонна в моята отдаденост към нашите членове (страните, които са част от МВФ - бел. ред.).  Освен това ме е грижа за тях много повече, отколкото ги беше грижа всички мои предшественици", посочва управляващият директор на Международния валутен фонд.

Тя споделя, че това изявление не е израз на самохвалство, а израз на нейния личен ангажимент към уязвимите държави, към страните с ниски и средни доходи.

Професионалният възход от академичните среди в София до върха на МВФ във Вашингтон, през Европейската комисия и Световната банка, изисква огромен устрем. Кристалина Георгиева развива работната си етика още в ранна възраст, посочва "Телеграф".
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase