Снимка: Bulgaria ON AIR

Бизнесът у нас успява да намери нови клиенти и извън пределите на нашата страна, благодарение на това, че сме част от ЕС и действа свободното движение на хора, стоки и услуги. Голяма част от обучените ни кадри заминават да работят в чужбина. Родният бизнес често се преформатира, за да отговаря на изискванията, поставени от Европа.

"Да се гласува е изключително важно. Хората, които ни представляват, взимат решения, които след това се отразяват на всички нас. Проблемът с кадрите е много сериозен. "Пакет мобилност" е нещо, за което говорим от години", коментира предприемачът Таня Скринска в специалното ни студио "Изборите днес".

По думите на конфедералния секретар на КТ "Подкрепа" Александър Загоров, най-важното е регионът да има шанс, а ако се изгуби работната сила, няма да имаме шанс за развитие.

"Не бива да се губи шансът да позеленим съществуващите предприятия - това става с работна сила, която е на място, с квалифициране и обучаване", добави той пред Bulgaria ON AIR.

Според Скринска България все още се третира като страна с работници второ качество - все още има двоен стандарт.

"Докато се борим за сухопътния Шенген, не би било зле на българо-румънската граница да се увеличи броят на гишетата, които обслужват всички, които преминават. На тези буферни паркинги не са само български превозвачи. Показваме, че ние сме страна, която не може да регулира транспортната си система", заяви Скринска.

Загоров обясни, че развитието на енергетиката е възможно и няма толкова резки промени, които се очакваха от някои екологични организации. Той подчерта, че здравият разум надделява, но "мътната вода на управлението създава проблеми".

"Управляващите трябва да разберат, че има приоритети, около които всички трябва да се обединят. Има отрасли, които са ключови в страната и трябва да са обединени в позицията си. През шест месеца сме на избори", коментира още Скринска.

Загоров уточни, че ако не се срещат бизнесът и политиката в общо мислене, много трудно ще постигнем целите, които са пред нас - развитие, устойчивост, демографски показатели. По думите му е важно да има приемственост и в бизнеса, и в политиката.

"Всеки министър идва с идеята да налага собствените си виждания. Когато няма приемственост - това е грешна политика, грешна стратегия. Така човекът не може да изгради нещо смислено. Всеки следващ трябва да направи така, че да се случи нещо по-добро, но не и да отрича това, което вече е направено", добави Скринска.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase