fallback

ГЕРБ с ново изискване в навечерието на парламентарните избори. От партията настояват в края на изборния ден протоколът от машината и пуснатите в урната разписки да се сравняват. А секционните комисии да броят ръчно хартиените отрязъци, които машините принтират.

От ГЕРБ заявиха, че ако ЦИК не изпрати указания до секционните комисии да броят разписките, ще бъдат в нарушение на закона.

Oще по темата
Освен съмненията за това кой управлява машините, от ГЕРБ подозират и изборни манипулации, ако секционните комисии не броят на ръка хартиените отрязъци, които машините принтират след всеки гласоподавател. Такава процедура е вписана и в Изборния кодекс, но секционните комисии не са предупредени за нея.

"В методическите указания на ЦИК това липсва", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

От партията настояват в края на изборния ден протоколът от машината и пуснатите в урната разписки да се сравняват.

"Разписките, които ще се броят като бройка по силата по изискването на закона, да се броят и като съдържание и да се засичат с протокола", допълни Чолаков.

ГЕРБ призовава секционните комисии да изпълняват закона, а не указанията на ЦИК. А в ръцете на тези хора са ключовете за програмата, която управлява машините за гласуване, според партията.

В този списък бил и Атанас Шарков, съветник на служебния министър-председател Стефан Янев. И попитаха дали и кога Атанасов е влизал в сградата на централната избирателна комисия.

"Дайте да се насочим към истинските хора, които трябва да отговорят. Но кой го е направил трябва да кажат Борисов, Нанков и още няколко", категоричен бе говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

122

Анонимен

преди 2 години

И да глассувам и да не гласувам пак ще си гладувам !

121

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен _132 __ ЗАЩОТО ТАКА СА РЕШИЛИ ДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ ПРЕЗ 2017 ГОДИНА, КОТАТО СА ПРИЕЛИ ИЗМЕНЕНИЯТА НА ИЗБОРНИЯТ КОДЕКС И ТЕЗИ ПОЛОЖЕНИЯ БЯХА ИЗПЪЛНЯВАНИ НА ИЗБОРИТЕ НА 04.04.2021. КАКВО СЕ ИЗМЕНИ ОТ ТОГАВА ДО СЕГА, КАТО ПОПРАВКИТЕ ОТ 45 НС НЕ КАСАЯТ ТЕЗИ ЧЛЕНОВЕ НА ИЗБ.КОДЕКС. ИЗМЕНИ СЕ ЕДИНСТВАНО ИНТРИГАНТСКИЯТ ПОДХОД НА ГЕРБ, КОИТО ГИ ТРЕСЕ ТРЕСКА, ЧЕ СЛИЗАТ ОТ СЦЕНАТА!!!

120

Анонимен

преди 2 години

Защо изобщо машината ще ми пуска разписка, а аз да я пускам в урна, ако е забранено тези разписки да се броят и сверяват с крайния резултат изплют от машината!? Кого лъжем? Защо са изобщо всичките тези безсмислени движения -машината ми пуска листче, пък аз го пускам някъде, ама то после се изхвърля и е забранено да се брои! Не бе, няма да се фалшифицират изборите! Вервайте ми! Ама не можете да ме хванете, защото няма как! Доказателствата се унищожават!

fallback