ГЕРБ с ново изискване в навечерието на парламентарните избори. От партията настояват в края на изборния ден протоколът от машината и пуснатите в урната разписки да се сравняват. А секционните комисии да броят ръчно хартиените отрязъци, които машините принтират.

От ГЕРБ заявиха, че ако ЦИК не изпрати указания до секционните комисии да броят разписките, ще бъдат в нарушение на закона.

Още по темата
Освен съмненията за това кой управлява машините, от ГЕРБ подозират и изборни манипулации, ако секционните комисии не броят на ръка хартиените отрязъци, които машините принтират след всеки гласоподавател. Такава процедура е вписана и в Изборния кодекс, но секционните комисии не са предупредени за нея.

"В методическите указания на ЦИК това липсва", каза Радомир Чолаков от ГЕРБ.

От партията настояват в края на изборния ден протоколът от машината и пуснатите в урната разписки да се сравняват.

"Разписките, които ще се броят като бройка по силата по изискването на закона, да се броят и като съдържание и да се засичат с протокола", допълни Чолаков.

ГЕРБ призовава секционните комисии да изпълняват закона, а не указанията на ЦИК. А в ръцете на тези хора са ключовете за програмата, която управлява машините за гласуване, според партията.

В този списък бил и Атанас Шарков, съветник на служебния министър-председател Стефан Янев. И попитаха дали и кога Атанасов е влизал в сградата на централната избирателна комисия.

"Дайте да се насочим към истинските хора, които трябва да отговорят. Но кой го е направил трябва да кажат Борисов, Нанков и още няколко", категоричен бе говорителят на служебното правителство Антон Кутев.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

133

Анонимен

преди 4 месеца

КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ОБЯВИ РЕШЕНИЕТО СИ, ЧЕ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ НЕ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО.ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ОТХВЪРЛИ ЖАЛБАТА НА ГЕРБ-СДС СРЕЩУ МЕТОДИЧЕСКИТЕ УКАЗАНИЯ НА ЦИК СВЪРЗАНИ С БРОЕНЕТО НА БЮЛЕТИНИТЕ ОТПЕЧАТКИ ОТ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ И ОПРЕДЕЛИ, ЧЕ УКАЗАНИЯТА НА ЦИК СА В ПЪЛНО СЪОТВЕТСТВИЕ СЪС ИЗИСКВАНИЯТА НА ЗАКОНА.КАКТО КАЗАХ ПО-РАНО ИЗМАМАТА ГЕРБ ЛЪСНА В СВЕТЛИНАТА НА ИСТИНАТА,КОЯТО ЧУДНО ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ НЕ ВИДЯХА 12 ГОДИНИ.

132

Анонимен

преди 4 месеца

"Демокрацията не е зрителски спорт, това са събития с участието на зрителите. Ако ние не участваме в тях, това престава да бъде демокрация. Така, че дали един политик ще се издигне или ще падне зависи не толкова много от това, което прави, но от това, което ние правим, за да го подкрепим или не. " Майкъл Франсис Мур ПП - Изборът е Ваш!

131

Анонимен

преди 4 месеца

И да глассувам и да не гласувам пак ще си гладувам !