Снимка: БТА

Елена Йончева бе избрана за водач на листата на "БСП за България“ за евроизборите. Кандидатурата на Йончева бе предложена от Изпълнителното бюро на партията и представена от лидера на БСП Корнелия Нинова пред Националния съвет.

Освен Йончева кандидат за първото място в листата бе и президентът на ПЕС Сергей Станишев. След проведеното тайно гласуване Йончева е получила 95 гласа от Националния съвет, а Станишев - 75.

Процесът на номинации за изборите за Европейски парламент в БСП започна след конгреса на 26 януари 2019 г., когато най-висшият партиен орган прие и платформата за предстоящия вот. Очаква се цялата листа да бъде подредена в началото на месец април, съобщи "Фокус".

Но докато се стигне до избора пленумът на БСП мина през разгорещени дебати. Левите отказаха да гласуват предложението на Сергей Станишев и Елена Йончева да се гласуват заедно днес първото и второто място в евролистата. Ще гласуваме по устав, отхвърли предложението соцлидерката Корнелия Нинова и взриви пленума.

Не е задължително Сергей Станишев да е евродепутат, е заявила соцлидерката Корнелия Нинова в изказване срещу президента на ПЕС по време на заседанието на червения пленум.

Още по темата

Да освободим Сергей от неудобството да изразява позицията на БСП, съчетано с различна позиция на ПЕС, предложила соцлидерката. И направила подробен анализ на различията между БСП и ПЕС.

Нинова дала пример с ЕНП и АЛДЕ, чиито лидери не са евродепутати. И напомнила, че и предшественикът на Станишев в ПЕС Поул Расмусен не е бил такъв.

В отговор Сергей Станишев обяснил, че президентът на АЛДЕ Ханс ван Баален е евродепутат. И напомнил, че и генсекът на ЕНП Антонио Лопез е евродепутат.

Станишев казал, че Нинова умишлено търси разделителни линии. И добавил, че е безкрайно некоректно да се поставя неговата лоялност към партията под въпрос. Напомнил, че за Истанбулската конвенция се борило и женско движение на БСП. И предупредил, че БСП няма да успее без помощ от ПЕС, ако дойде на власт.

Пред другарите си Станишев призовал заради цялата партия пленумът да намери начин да излезе с достойнство и единен. Ако половината излезем с чувство на победители, а другата е затаила реваншизъм, не се включи в кампанията и чака ръководството да се издъни, за да се поиска оставката му, на какви избори отиваме, попитал той, цитиран от "24 часа".

Обяснил, че Йончева или Станишев е погрешен въпрос. Защото и той, и мнозина в партията се питали как БСП стигна до това вътрешно разделение, как излиза от тази ситуация обединена и как отива на изборите, за да ги спечели.

Очакванията на нашите политически опоненти са да излезем изпокарани и да тръгнат разкази как пленумът е бил касапница, заявил Станишев. И напомнил на другарите си, че каквито и добри намерения да имат, няма да победят на изборите, ако са разединени.

Липсва ни достатъчно сериозен диалог и работа в партията, който да е искрен, уважителен, а не ултимативен, с извиване на ръце, обяснил една от причините за ситуацията Станишев. Имаме всички основания да смятаме, че ГЕРБ иска да манипулира резултата от изборите, но нека бъдем искрени помежду си - нали знаете, че има голямо недоверие дали резултатите от едно тайно гласуване в Националния съвет ще бъдат почтени, попитал президентът на ПЕС.

Станишев обяснил, че участва в състезанието за водач на листата по морални и политически причини. Първо, защото БСП трябвало да излезе с ясна европейска физиономия на тези избори, за да отбие атаките колко е антиевропейска. Второ, заради доверието, което получил от много хора в партията, които не можел да предаде.

Станишев обяснил, че не прави предложението си първите двама в листата да се гласуват заедно, за да си осигури позиция в нея, а защото БСП има нужда от силен екип и така може да запуши устата на опонентите си.

Ако не постигнем сплотеност вътре в НС, няма как да постигнем тази цел в партията, казал още той. И напомнил, че от резултатите от евровота зависи дали ще има и предсрочни парламентарни избори.

Коя е Елена Йончева?

Елена Йончева е родена на 27 май 1964 г. в София. Образованието си получава в Москва, където завършва с отичие телевизионна журналистика. Снима живота в Халеб, прави репортажи от най-горещите точки на света: Косово, Алжир, Чечня, Израел, Афганистан, Ирак, Венецуела, Колумбия и други. Автор е на документални филми за събитията в Урайна. Последният ѝ документален филм е озаглавен „Граница“. През 2017 г. Елена Йончева става част от Инициативния комитет, който издига кандидатурата на Румен Радев за президент. След като той става президент, е назначена като прессекретар на държавния глава. Същата година тя напуска тази длъжност и участва в предсрочните парламентарни избори като водач на листата на „БСП за България“ в 29-ти Многомандатен избирателен район – Хасково. Като народен представител в 44-тото Народно събрание тя е говорител на парламентарната група на „БСП за България“, каквато длъжност заема и до момента. Член е на Комисията по външна политика и на Комисията по културата и медиите в 44-тия парламент. Владее английски, френски, руски и испански.
 

Коментари Напиши коментар

215

Банева

преди 3 години

Значи Елена може да ходи на избори, а аз нямам право. Какъв е тоя двоен аршин.

214

за Елена в Днеската

преди 3 години

Елена Йончева е родена на 27 май 1964 г. в София.......завършва с отичие телевизионна журналистика......Автор е на документални филми за събитията в Урайна...Оставаше Украина да напишат Урина а Киев-КеневА да завърши с ОТИЧИЕ е мноооого по-така отколкото рЪбФака на Цачката и Извършяното вършевидно килийно у Връжец

213

Анонимен

преди 3 години

ССТАНИШЕВ И ДА БЕШЕ ПЪРВИ С ПРЕФЕРЕНЦИИ ЩЕ ГО ИЗРИТАМЕ. ГЕРБ ДА СИ ГО ВКЛЮЧВАТ В ЛИСТАТА НА ТАЯ ПОНЕМЧЕНАТА ГРО ЗОТИЯ